Flygtninge kan redde landsbyer

En række borgerinitiativer har sat ønsket om flygtninge på dagsordenen i flere kommuner, heriblandt på Ærø.

Mens mange kommuner kæmper med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, siger flere borgmestre, at flygtninge kan redde landsbyerne fra at sygne hen. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

I landsbyen Flauenskjold i Nordjylland har borgerne kæmpet for at få flygtninge til byen, i håbet om at det kan skaffe flere børn til skolen og kunder hos købmanden.

Borgerinitiativet har været medvirkende til, at Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V), ønsker at "placere flygtninge i landsbyer med et stærkt civilsamfund frem for i Brønderslev by".

Samme holdning har Holstebros borgmester, Hans Christian Østerby (S). Kommunen har besøgt syv lokale landsbyer, og seks af dem er positive over for at modtage flygtninge.

En af dem er landsbyen Vemb, hvor formanden for borgerforeningen, Leif Carøe, siger:

- Sidste år gik 27 danske elever ud af den lokale skole, og kun 15 nye startede, og når først skolerne lukker, begynder landsbyer at ligne ruiner fra Anden Verdenskrig.

Vemb har modtaget 16 flygtninge indtil videre, og man har regnet sig frem til, at familiesammenføringer kan føre til 17 nye skolebørn.

Hans Christian Østerby siger, at "det kan være en win-win situation for både landsbyer og flygtninge, og med det udgangspunkt går integrationen også nemmere".

På Ærø og Samsø siger borgmestrene, at flygtninge og asylsøgere er attraktive, fordi det både skaffer nye beboere og skaber lokale arbejdspladser.

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, siger, at "flygtninge og landsbyer helt sikkert kan være gavnlige for hinanden", men at tiltaget forudsætter enighed i lokalsamfundene.

Oversigt

    Oversigt