Førtidspension: Forskellig praksis i kommunerne

Der er stor forskel på, hvormange i kommunernen der får tildelt førtidspension. Og de store forskelle fra kommune til kommune møder kritik fra både socialrådgivere og hos politikerne på Christiansborg.

Faaborg-Midtfyn kommune topper listen som den kommune i landet, der har skåret allermest ned på tildelingen af førtidspension.

Fra 2010 til 2014 er antallet af tildelte førtidspensioner i Faaborg-Midtfyn Kommune faldet fra 323 om året til 23. Det er et fald på 93 procent. Til sammenligningen er tildeling af førtidspensioner i de øvrige fynske kommuner faldet 17 procent på Ærø og 78 procent i Odense Kommune. Det viser tal fra Altinget.dk.

- Det er fuldstændig urimeligt, at det skal være et lotteri, siger SFs Karsten Hønge

Men Faaborg-Midtfyn kommune mener, at man forvalter reglerne til borgernes bedste.

- Vi fokuserer på borgernes resoucer. Vi vil rigtig gerne, at borgerne såvidt muligt bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet, siger jobcenterchef Christen Scott Hansen.

Socialrådgiverne: Nogle kommuner går til stregen

På landsplan er tildelingerne af førtidspension faldet med gennemsnitlig 66 procent. Men der er meget stor forskel på, hvor stort faldet er fra kommune til kommune, Og det mærker de hos socialrådiverne i kommunerne.

- Nogle stedet oplever socialrådgiverne, at deres indstillinger bliver omgjort, så folk ikke får pension. Og der er nogle af kommunerne, der går godt og vel til stregen, siger Anne Jørgensen, der formand for Dansk Socialrådgiverforening, Region Syd.

 

Nogle kommuner går til stregen

Faldet i tildelingen af førtidspension skyldes først og fremmest reformen af fleksjob og førtidspension fra 2012. Reformens formål var netop at begrænse adgangen til tidlig pension.

Og på Christiansborg vækker kommunernes forskellige sagsbehandling også opsigt.

- Det er fuldstændig urimeligt, at det skal være et lotteri, hvorvidt man kan få en førtidspension, siger SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Kasten Hønge vil nu igen rejse sagen - sammen med de andre lignende sager - over for Beskæftigelsesministeren

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt