Forbud mod niqab på VUC Fyn er i orden

Det er i orden, at VUC Fyn og en række andre skoler forbyder elever at bære niqab og andre former for tildækning.

Skoler må gerne sende elever hjem, der bærer den muslimske klædedragt niqab.

- Uddannelsesinstitutionerne kan efter gældende ret forbyde brugen af burka, niqab og eventuel lignende tildækkende beklædning i undervisningen og ved prøver, skriver Undervisningsministeriet.

Ministeriet udtaler sig på baggrund af VUC i Lyngby nord for København, som ikke tillader elever at have tildækkede øjne, næse og mund i timerne.

En beslutning, der kan få betydning for seks muslimske piger, der fra næste skoleår ikke længere må deltage i undervisningen.

Ifølge skolens vicerektor, Inge Voller, giver det problemer med læringen, når kvinder er tildækkede.

- Undervisning foregår ved hjælp af kommunikation, og som lærer kan man bedre tjekke sin effekt, hvis man kan se, hvordan det, man siger, bliver modtaget hos eleven, siger hun til metroXpress.

Hun understreger dog, at pigerne fortsat vil kunne modtage undervisning, men at det vil ske via e-learning.

På Christiansborg støtter regeringspartiet Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative skolens beslutning. Niqab hører ikke hjemme i Danmark og slet ikke i undervisningssammenhæng, mener partierne.

Da det er småt med lignende sager, har Undervisningsministeriet besluttet at kortlægge problemets omfang. Og netop de manglende fortilfælde er med til at gøre sagen svær, mener Institut for Menneskerettigheder.

Her siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg, at der både er argumenter for og imod i den konkrete sag.

- Det taler for, at skolen må gøre det, hvis det er ud fra et ønske om at lave et religionsfrit rum. På den anden side er det sådan, at det rammer muslimer hårdere. Dermed er der tale om forskelsbehandling på grund af religion.

Også HF og VUC Fyn, VUC Vestegnens afdeling i Albertslund og VUC i København forbyder eleverne at bære niqab.

Oversigt

    Oversigt