Forsøg: Dagpengemodtagere kan arbejde frivilligt på Fyn

Som en del af et frikommuneforsøg vil Assens og Nordfyn kommuner få friere hænder til at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver.

Regeringen åbner nu for, at dagpengemodtagere i fem udvalgte kommuner kan arbejde frivilligt i kommunale institutioner - uden at de bliver trukket i ydelse.

Det skriver Avisen.dk.

Som en del af et såkaldt frikommuneforsøg vil de to Venstre-ledede fynske kommuner, Assens og Nordfyn, samt de tre Venstre-ledede kommuner; Holbæk Ringkøbing-Skjern og Slagelse, få friere hænder til at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver.

Blandt andet ved at lade efterlønsmodtagere og dagpengemodtagere lave frivilligt arbejde og ved at åbne for udbetaling af skattefri godtgørelse for blandt andet transport- og telefonudgifter til de frivillige.

FOA's forbundsformand, Dennis Kristensen, er langt fra begejstret over, at der nu åbnes for at lade dagpengemodtagere udføre frivilligt arbejde i ældreplejen eller daginstitutioner.

- Kommunerne begynder at lege med ilden, når de åbner op for at bruge offentlige ydelser til at finansiere frivilligt arbejde i det offentlige. De her kommuner får jo lov til at bruge offentlige ydelser som et direkte supplement til lønbudgetterne, siger han til Avisen.dk.

Ifølge FOA-formanden er der allerede en udbredt bekymring for, at kommuner lader frivillige overtage opgaver, som fagligt personale burde stå for. Og det bliver endnu mere udtalt i de fem forsøgskommuner.

- Det afgørende er hele tiden, hvor tæt kommunerne kan komme på det, vi kalder kerneydelserne. Det her ligner meget, at man overskrider grænsen, så der er risiko for, at de kommer til at udføre det arbejde, som professionelle bør udføre, siger Dennis Kristensen.

De fem kommuner skriver direkte i ansøgningen til Social- og Indenrigsministeriet, at det blandt andet er på grund af "en strammere økonomi", at de vil "udfordre vores måde at drive kommunerne på".

Oversigt

    Oversigt