Forsvarer beskyldninger om nepotisme: Langeland er et lille samfund

Lederne på Langelands asylcentre anklages for nepotisme. Kommunen forsvarer sig med, at Langeland er et lille samfund.

I en hidtil hemmeligholdt rapport om forholdene på Langeland Kommunes asylcentre fremgår det, at nepotisme er et udbredt problem på nogle af de centre, kommunen driver på Langeland. 

Flere medlemmer af byrådet i Langeland Kommune afviser at svare på beskyldningerne og henviser i stedet for til stabschef i kommunen, Kurt Habekost.

- Langeland er et lille samfund, så det kan faktisk ikke undgås, at mange kender hinanden i forvejen. Om der har været nepotisme, kan jeg ikke sige, men det er klart, at på sådan et lille sted kender folk hinanden ud og ind, siger Kurt Habekost til TV 2/FYN.

Vennetjenester til ansatte

Han understreger dog, at der vil være fuld åbenhed om kommende ansættelser.

Langeland Kommune er beskyldt for, at afdelingslederne på centrene har ansat ”deres favoritter” med udgangspunkt i personlige relationer og vennetjenester og ikke professionelle kvalifikationer. Rapporten fortæller om ”stor forskelsbehandling af personalet”, og at ”personalet udvælges blandt vennerne”. 

- Folk er ansat på nuværende tidspunkt. Fremadrettet sørger vi for, at der er fuld åbenhed omkring de ansættelser, der kommer til at ske. Desværre står vi nok i en situation, hvor det går den anden vej, og at det er afskedigelser, der bliver gennemført, fordi antallet af asylansøgere falder, og vi skal reducere, fortsætter Kurt Habekost.

Blev rapporten holdt hemmelig?

Det er Radio24syv, der har afsløret rapporten, som TV 2/FYN også er i besiddelse af. Centrale dele af rapporten har været hemmeligholdt i næsten 11 måneder. Rapporten afslører desuden store problemer på kommunens asylcentre, og ifølge Børns Vilkårs er problemerne så store, at der er tale om omsorgssvigt.

 

quote Langeland er et lille samfund, så det kan faktisk ikke undgås, at mange kender hinanden i forvejen.

Kurt Habekost

Kurt Habekost afviser dog, at rapporten har været holdt hemmelig.

- Den har ikke været holdt hemmelig bevidst. Den kom frem på et møde, hvor en konsulent orienterede kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget, og så blev den samlet ind igen, for han var ikke færdig med sit arbejde. Det var det foreløbige materiale, så den har ikke været hemmelig, forklarer Kurt Habekost.

Langeland Kommune har derfor ikke informeret Udlændingestyrelsen om indholdet af rapporten, da der var tale om internt arbejdsmateriale.

Derfor er politikerne tavse

At medlemmerne af byrådet på Langeland ikke ønsker at udtale sig i sagen, er ifølge stabschefen ikke så underligt.

- Jeg har faktisk bedt om, at politikerne udtaler sig så lidt som muligt omkring denne sag, fordi jeg tror, at det er bedst, det er mig, der kommunikerer med pressen, men også med de ansatte på asylcentrene, siger Kurt Habekost.

Mandag valgte Udlændingestyrelsen at lukke Langeland Kommunes børnecentre på grund af de mange problemer med asylcentrene.

- Jeg er da ærgerlig over, at det er kommet så langt, for jeg synes faktisk, at vi har nogle gode centre. På den anden side har jeg det også sådan, at hvis jeg sad i Udlændingestyrelsen og skulle fjerne to operatører, ville jeg nok også kigge på Langeland, siger Kurt Habekost.

Han afventer en trivselsundersøgelse i kommunen for at finde ud af, om der er noget galt på asylcentrene.

- Kommer der noget i trivselsundersøgelsen, som siger, der er noget galt, retter vi op på det, konkluderer han.

 

Oversigt

    Oversigt