Fra Syrien til Aarup: Nu læser Jouza højt på dansk

For halvandet år siden rejste Jouza Ali Hassan med sin familie fra Syrien til Vestfyn. For hende var en virksomhedspraktik og en målrettet tilgang vejen ind på det danske arbejdsmarked.

I 2015 kom der i alt 8608 syriske asylansøgere til Danmark. En af dem var Jouza Ali Hassan. I den varme sommer for godt halvandet år siden ankom hun til Fyn sammen med sin mand og deres fem børn. 

Omkring halvdelen af de syriske kvinder, der i de seneste år er kommet til Danmark, har aldrig tidligere haft et arbejde, og derfor kan det være svært for asyalansøgende kvinder at komme ind på arbejdsmarkedet.

Jouza Ali Hassan tilhører den anden halvdel. 

Tilbage i Syrien havde hun arbejde, og det var vigtigt for hende hurtigst muligt at komme i arbejde, da hun og familien var kommet til Fyn.

- Jeg vil arbejde. Jeg vil ikke bruge af andre menneskers skattekroner, fortæller Jouza Ali Hassan. 

Som alle andre asylansøgere startede Jouza Ali Hassan først i sprogskole. Men Jouza kunne ikke vente med at komme ud i arbejde, hvor hun kunne bruge sit sprog. Mange af hendes venner fortalte hende, at hun ikke kunne komme i arbejde i Danmark, fordi hun ikke havde en uddannelse og ikke kunne sproget.

quote Jeg fandt arbejde, fordi jeg ikke hørte på dem, der sagde, at jeg ikke kunne.

Jouza Ali Hassan, pædagogmedhjælper

Men Jouza insisterede. 

Hun ville ikke gå i skole. Hun ville arbejde.

Og med hjælp fra Araz Khan, der er virksomhedskonsulent i Assens Kommune, kom Jouza hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Hun kom i virksomhedspraktik i Børnehuset Møllebakken i Aarup i januar 2016.

Araz Khan forklarede Jouza, hvordan det danske arbejdsmarked kører, og at der er både skrevne og uskrevne regler. Så hun kørte på og sørgede for altid at komme til tiden og undgå sygedage.

- Han sagde, at jeg bare skulle arbejde og arbejde - så skulle jeg nok finde fast arbejde. Og det gjorde jeg. Så mine venner sagde 'hov, du fandt jo arbejde?' Ja, det gjorde jeg - fordi jeg ikke hørte på dem, der sagde, at jeg ikke kan, siger Jouza Ali Hassan.

Stærkt samarbejde med kommunen
Indtil videre er Jouza rigtig glad for at være i Børnehuset Møllebakken i Aarup. Og heldigvis for hende er glæden gengældt.

- Vi er meget, meget glade for at have Jouza her.Hun kommer med en lidt anden kultur, og det får man respekt for, når man hører, hvad der kan være af udfordringer i hendes liv. Men hun kommer bare dagligt, hun arbejder bare. Hun klarer bare at lande i det danske samfund, og det bliver vi glade for og imponerede over, og får lyst til at hjælpe hende på vej. Hun giver os bare så meget igen, siger Ann Kirstine Pedersen, der er daglig leder i Børnehuset Møllebakken.

Ann Kirstine Pedersen fortæller ligesom Jouza, at den oprindelige aftale med Jouza kom i stand via Araz Khan fra Assens Kommune. Samarbejdet med kommunen har Ann Kirstine Pedersen kun godt at sige om.

- Det har fungeret, at der var en konsulent, som troede på hende. Han tilbød også, at vi altid kunne ringe til ham, hvis der var noget. Så ville han gerne hjælpe os. Vi har aldrig benyttet os af det, men bare det at tilbuddet var der. Det var rigtig godt, siger Ann Kirstine Pedersen.

De sproglige og kulturmæssige forskelle gør det svært for mange asylansøgere at komme ind på arbejdsmarkedet - og omvendt afskrækker de måske også mange arbejdsgivere fra at tage asylansøgere ind. Også selv om det til en start kun er i praktik.

Men Ann Kirstine Pedersen og Børnehuset Møllebakken er begejstrede for muligheden for at kunne tage virksomhedspraktikanter ind i børnehuset og se, om det er et godt match. 

- Det, at man uden omkostninger kan få et menneske ind i huset og se, hvordan hun virker i vores hus - og Jouza viste sig at virke rigtig godt i vores hus. Så godt at vi faktisk ikke kan forestille os at undvære hende - det har den betydning, at man ikke skal satse fra starten, men kan afprøve tingene. Det har stor betydning, siger Ann Kirstine Pedersen.

Fokus på praktik
For Jouza Ali Hassan var det virksomhedspraktikken, der sendte hende ind på det danske arbejdsmarked. I Assens Kommune er de specielt fokuserede på netop virksomhedspraktikken, og virksomhedskonsulent Araz Khan, der hjalp Jouza videre fra sprogskolen til Børnehuset, ser store fordele for asylansøgerne ved at komme ud i virkeligheden.

- Ude i virksomhederne tegner de et rigtigt billede af den hverdag, som borgerne møder. Sprogligt er der jo også en verden til forskel på skoledansk og det, der hedder beskæftigelsesdansk. Det de møder ude i virksomhederne er meget mere virkelighedsnært, fremfor at sidde på skolebænken, siger Araz Khan.

ASSENS INTEGRATIONSTEAM

En af hans vigtigste arbejdsopgaver er at tage rundt til virksomheder og hjælpe dem i gang med at få klarlagt, hvad der skal til for at tage en virksomhedspraktikant, der er i gang med integrationsprocessen. 

Araz Khan er begejstret for Assens Kommunes offensive strategi på integrationsområdet. En strategi, der ser ud til at bære frugt i form af, at langt flere af de såkaldte integrationsborgere er kommet i gang med integrationsgrunduddannelsen (IGU) eller endnu bedre er kommet ud på arbejdsmarkedet.

For i sidste ende har virksomhedernes tilgang stor betydning for asylansøgernes muligheder i Danmark.

- Jeg er rigtig glad for, at der er lagt mere ud til virksomhederne, og meget af det er jo mere erhvervsrettet efterhånden, for det giver dem et meget mere naturligt billede af bo og leve i Danmark, siger Araz Khan.

Drømmer om et fast job
Tilbage i Børnehuset Møllebakken i Aarup er Jouza Ali Hassan og børnene i gang med højtlæsning og madpakker.

Jouza Ali Hassan peger selv på, at sproget er vejen til god integration - men hendes syriske baggrund giver hende også fordele. Blandt andet kan hun tale kurdisk med den toårige pige Lilan, der går i vuggestuen. Så hvis Lilan har svært ved at udtrykke sig på dansk, kan Jouza hjælpe på deres andet fælles sprog, kurdisk. 

Toårige Lilan, som sidder ved siden af Jouza, taler også kurdisk. Så på den måde kan vuggestuepigen og pædagogmedhjælperen drage hjælpe hinanden.
Toårige Lilan, som sidder ved siden af Jouza, taler også kurdisk. Så på den måde kan vuggestuepigen og pædagogmedhjælperen drage hjælpe hinanden.
Foto: Morten Grundholm

I oktober sidste år blev Jouzas arbejde belønnet med en fastansættelse som pædagogmedhjælper i 20 timer om ugen plus vikartimer.

- Jeg har et godt arbejde - og jeg har gode kollegaer og en god chef. Og så lærer jeg rigtig meget dansk. Mine kollegaer er gode til at hjælpe mig. Jeg er glad for mit arbejde, siger Jouza Ali Hassan.

For Jouza er drømmen at blive endnu bedre til at tale dansk. Hun ser det som nøglen til både en uddannelse og det fuldtidsjob, hun håber ligger og venter derude. 

 

Oversigt

    Oversigt