Frustrerede fiskere: - Vi ved jo ikke, hvor vi står

Fiskerne må alligevel ikke fange fladfisk i den periode, hvor det er forbudt at fiske torsk, har EU afgjort.

Danske og tyske fiskere må alligevel ikke fange fladfisk i den vestlige Østersø i den periode, hvor torskefiskeriet er sat på pause.

Det oplyste Miljø- og Fødevareministeriet fredag og satte samtidig gang i frustrationerne hos blandt andre de fynske fiskere.

- Den ene dag siger de vi må det ene. Den næste dag siger de vi skal noget andet. Det er noget frustrerende, siger Lars Dutter Johansen, fisker i Kerteminde.

- Først fik vi dage, hvor vi skulle ligge stille og faktisk var gået i gang med at rigge til for at skulle på hummerfiskeri, da vi så får at vide, at vi må sejle ud og fiske rødspætter.

- Vi ved jo ikke, hvor vi står, om vi er købt eller solgt, siger Lars Dutter Johansen.

Det store ønske på Bælternes Fiskeriforenings generalforsamling i Strib er stabilitet i kvoterne og så få fjernet de perioder, hvor der ikke må fiskes, de såkaldte lukkeperioder.

- Lukkeperioderne er det der mest ødelæggende for fiskeriet i Østersøen, siger Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.

EU trak i bremsen

Det er EU-Kommissionen der har meddelt Miljø- og Fødevareministeriet, at fiskeriet ikke kan ske inden for reglerne.

Forbuddet får effekt tirsdag 7. marts. Og fra 1. april, hvor lukkeperioden for torsk er slut, må der fanges både torsk og fladfisk igen.

Lukkeperioden for torsk blev besluttet af EU's ministerråd i oktober for at beskytte den truede fisk.

Og i første omgang fortolkede de danske myndigheder det sådan, at man så heller ikke måtte fange fladfisk, da det ikke kan ske uden bifangst af torsk.

9. februar indførte Danmark imidlertid en national undtagelse, på linje med Tyskland, der tillod at fange fladfisk, så længe bifangsten maksimalt var ti procent.

Men den undtagelse går altså ikke, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V):

- Det er vigtigt for mig, at danske og tyske fiskere har lige vilkår. Nu har vi fået en klar melding fra EU-Kommissionen, og på den baggrund er vi nu enige med vores tyske kolleger om at stoppe fiskeriet i den vestlige Østersø.

 

 

Oversigt

    Oversigt