I det fynske folks tjeneste

Fyn rustet til maritime miljøindsatser

Et hastigt etableret samarbejde mellem tre fynske virksomheder om at rense giftskibet Flaminia, skaber store perspektiver for fremtidig fynsk miljøindsats.

01:35

00:48

1 af 3

Over 50 medarbejdere er allerede indsat for at arbejde i døgndrift på det rumænske skib Flaminia, der ligger ved kaj hos værftet Fayard.

Skibet skal renses for gift inden en måned, hvorefter det skal til reparation på Daewoos værft i Rumænien.

- Det er lykkedes os at få ordren, fordi vi lynhurtigt fik etableret et samarbejdet mellem tre virksomheder, som kan håndtere skibet og det farlige affald på den mest miljøvenlige måde, siger divisionsdirektør hos Nord, Henrik Grand Petersen.

Sammen med Fayard og H.J. Hansen har Nord(det tidligere kommunekemi) oprettet et kommandocentral på det tidligere Lindø-værft, som skal koordinere og gennemføre den komplicerede rensning af skibet.

- Det er en meget speciel ordre. Det er en af de største miljømæssige udfordringer vi har haft inden for det maritime miljø, og det er en opgave som har en stor kompleksitet, siger Henrik Grand Petersen.

Flaminia brød i brand på atlanterhavet i sommeren 2012. Tre besætningsmedlemmer ankom i branden, der var så voldsom at over 15 skibscontainere med farligt affald smeltede og nu ligger i bundet af skibet.

- Skibet indeholder over 25.000 tons farligt affald, og det er blandt med smeltet metal. Det er en svær opgave, men vi skal være færdig inden 6. januar, siger Henrik Grand Petersen.

For de tre virksomheder betyder ordren, at Fyn fremover vil stå stærk rustet i kampen om at vinde ordre med miljøfarlige stoffer på havet.

- Lovgivningen kræver skrappere håndtering af miljøgifte til havs, og vi har nu vist, at vi kan forene kompetancerne fra tre fynske virksomheder, og hurtigt byde ind med forsvarlige miljøløsninger til havs, siger divisionsdirektøren.

Hver eneste dag bryder et skib i brand til havs, og Henrik Grand Petersen vurderer, at det nye samarbejde har potentiale til at skaffe mange nye miljøordre fra skibe til det nye samarbejde på Fayard.

I første omgang skaber ordren med at rense Flaminia omkring 100 arbejdspladser de næste måneder.

Når Flaminia er renset for gifte, skal skibet til reparation på værftet i Rumænien og have skiftet hele den midterste del af skroget, som blev beskadiget under branden.