Fynbo lærer kineserne at håndtere grise

Professor i miljøteknologi på Syddansk Universitet, Sven G. Sommer, skal det kommende år undervise kinesiske masterstuderende i at håndtere gylle fra landets hastigt voksende svineproduktion.

Sven G. Sommer på Syddansk Universitet, der er en af landets førende eksperter i miljøteknologi, tager i løbet af 2017 til Kina mindst to gange for at undervise masterstuderende i Kina i, hvordan man kan gøre svineproduktion mere skånsom overfor miljøet, skriver Syddansk Universitets blad, Ny Viden.

Produktionen af svin er eksploderet i Kina, og det har medført store miljømæssige problemer.

Svineproduktionerne ligger nemlig typisk i tilknytning til byerne. Det gør, at bønderne ikke har marker nok at sprede deres gylle ud på, ligesom deres viden om opbevaring og anden håndtering af gylle er begrænset.

Det medfører kraftig forurening med ikke mindst ammoniak fra gyllen og giver også andre problemer.

Skandalen i Huangpu-floden
For eksempel dukkede der i 2013 omkring 16.000 døde svin op i Huangpu-floden, der løber igennem storbyen Shanghai, og leverer en fjerdedel af byens drikkevand.

Svinene havnede muligvis i floden, fordi de var syge - måske som følge af overfyldte svinestalde, skriver Ny Viden.

Et langt sejt træk
Sven G. Sommers første opgave er at få kineserne til at indse, at de har et problem, og at de er nødt til at skabe bedre balance mellem den mængde husdyrgødning, de producerer, og arealet af marker, de kan fordele den på.

- Noget kan være forholdsvis lavpraktisk som at have låg på en gyllebeholder, så indholdet ikke fordamper op i luften. Af samme årsag  er det også en fordel at bruge slanger, når du skal fordele gyllen ud på markerne. Det kan også være en fordel at pløje gyllen ned i jorden med det samme, ligesom det er vigtigt at indrette sin produktion, så man spreder gyllen på den rigtige årstid, hvor afgrøden har mest brug for gødningen, siger Sven G. Sommer til Ny Viden.

Han understreger, at det også handler om at dosere mængderne rigtigt. Han vil desuden tale med kineserne om biogas-anlæg og om, hvordan deres dyregødning kan skabe energi.

– Det bliver et langt træk, men jeg håber at give de lokale fagfolk en indsigt, de kan arbejde videre med, siger forskeren.

Oversigt

    Oversigt