Populær fynsk musiker går mod strømmen: Fravælger streaming

Når fynske Helene Blum udgiver sit femte soloalbum, skal det ikke på Spotify. Alligevel har hun fået hul igennem til sit nichepublikum i både Tyskland og Japan.

- Kan vi lige tage slutningen igen?

Der er en fokuseret stemning i øvelokalet på Kulturmaskinen i Odense. Folkemusiker og sanger Helene Blum har sidste øvedag med bandet, inden der er releasekoncert på hendes femte soloalbum 'Dråber af Tid'.

Men hvis man vil finde albummet på streamingtjenester som Spotify, kommer man til at lede længe. 

- Jeg har faktisk valgt, at der kun ligger en single på Spotify fra den nye plade. Så kan folk købe den på iTunes eller købe den fysisk. Og det oplever jeg faktisk, at folk de gør, fortæller Helene Blum, der til daglig bor nær Faaborg sammen med sine to børn og sin mand, musikeren Harald Haugaard.

Hvis man skal få en mærkbar indtægt fra streamingtjenesterne, skal man opnå millioner af afspilninger. I 2014 kunne fagbladet Musikeren fortælle om den amerikanske musiker Zoë Keating, der offentliggjorde sine indtægter fra Spotify. Hun havde opnået 403.035 afspilninger på streamingtjenesten, men det udløste kun cirka 9.500 kroner.

Dermed er der også lang vej til en fornuftig streaming-indtægt for danske folkemusikere. Nogle af Helene Blums ældre indspilninger ligger på Spotify, hvor de mest populære har opnået cirka 5000 afspilninger.

Hos Dansk Musiker Forbund er det ikke første gang, de hører om fravalget af streamingtjenester.

- Når man fravælger Spotify, er det ofte genrebestemt og udtryk for et personligt valg. Det er ikke usædvanligt i de smalle genrer som for eksempel heavy metal, visesang eller folkemusik, der aldrig når top 40. I stedet kan man opnå en stor trofasthed fra sit publikum, der gerne køber en cd som et minde fra koncerten. Det fortæller Mikael Højris, der er musik- og kontraktkonsulent i Dansk Musiker Forbund.

Dansk sprog til hele verden

I øvelokalet skifter bandet mellem Helene Blums egne sange og albummets nyfortolkninger af gamle danske digte. Vi er i et sprogligt univers, der indeholder ord som blækhus og vår. 

- Jeg er jo en nostalgiker og en romantiker, erkender Helene Blum med et stort smil.

- Jeg er jo meget interesseret i historien i sangene og historien bag ting. Vores historie, vores land og vores verdenshistorie, siger den 37-årige sangerinde.

Og hun er godt tilfreds med sin salgsmetode, der går ud på et aktivt turnéliv og fysisk salg i både Danmark, USA, Tyskland og Japan. Sidste år blev et af hendes ældre albums genudgivet i Japan, hvor den blev sat til salg i en kæde af livsstilsbutikker.

Og for tyskerne og japanerne betyder det ikke så meget, at sangene er på dansk. Snarere tværtimod. 

- De vil gerne have hele pakken. De vil gerne høre dansk musik og det danske sprog, har Helene Blum erfaret fra sine tidligere turnéer. Og så skader det nok ikke, at sangene bliver fremført af Helene Blums stemme.

Sangerinden prøver til gengæld at komme sit tyske publikum i møde ved at synge enkelte vers på tysk og fortælle under koncerterne, hvad sangene handler om.

Helene Blum er vant til et aktivt turnéliv sammen med Harald Haugaard og deres to børn. 100 koncerter om året bliver det gerne til, og forårsplanen ligger klar. Det nye album skal præsenteres i både Danmark, Tyskland, Østrig og USA.

- Så det bliver et godt travlt forår, hvor jeg glæder mig til at komme rundt med pladen og med bandet, siger hun.

Albummet 'Dråber af Tid' udkommer 1. februar med releasekoncert samme aften på Magasinet i Odense.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt