Fynsk gartneri sikrer vækst med innovation

Gartneriet 3Kanten har gjort sig til eksperter i forædling. Det er netop den metode, der sikrer fremtiden for det odenseanske gartneri.

Gartneriet har gjort det til en levevej at skabe blomster i tidens farver. Et tæt samarbejde mellem Garneriet 3Kanten og forædlingsvirksomheden Sunny har for alvor sat gang i produktionen. Forædling og færdigvareproduktion foregår nemlig under samme tag, mens andre dele af produktionen er outsourced til Vietnam.

-  Kombinationen med forædling og outsourcing er utrolig vigtig for os. Det er nemlig den, der gør, at vi overlever, og at vi også har en solid fremtid, fortæller Jesper Skjellerup Slot, medejer af Gartneriet 3Kanten.

Det er innovationen, der har sikret gartneriets overlevelse i en tid, hvor branchen ellers er presset. Gartneriet er en af de største af sin slags i Danmark.

Formanden for Dansk Gartneri Fyn, Jan Knudsen, mener også,  at gartnerier bør være innovative og tænke tidens trends ind i deres produktudvikling for at klare sig.

- Det er jo førsteprioritet, simpelthen. Hvis ikke man er med og man er innovativ, samt prøver nye veje, så er man ikke med i løbet i ret lang tid, konstaterer formanden, Jan Knudsen.

Forædler Bjarne Larsen har brugt de sidste 25 år på at krydse de spanske margueritter farver på kryds og tværs. Det, at skabe en bestemt farve, kræver en særlig metode. Og det kan tage op til fire år eller mere før han får den rigtige lilla, røde eller gule blomst:

- Det er en langsommelig proces. Først skal blomsterne krydses, og herefter danner de nye frø. Derfra går der et år til, at jeg kan så de nye frø, og når endnu et år er gået kan det plantes ud. Efter et års tid, når vi har set den første blomstring kan den nye farve nu indgå i produktionen i gartneriet. Når vi er så langt, ser vi på, hvordan de arter sig mellem de andre planter, og hvis alt går som det skal ryger de i salg til vores kunder, forklarer Bjarne Larsen, indehaver af forædlingsvirksomheden Sunny.

Og hvis man som Gartneriet 3Kanten og Sunny er nyskabende, så lover fremtiden for gartneribranchen godt.

- Fremtiden ser lys ud og jeg er super optimist. Ellers havde jeg jo heller ikke været gartner. Der er mange dygtige gartnere på Fyn, der forstår at lave de rigtige ting, til de rigtige tidspunkter, siger Jan Knudsen.

Med de mange nye farver skruer virksomheden også forventningerne op.

- Vi håber på, at vi bliver endnu større på netop de spanske margueritter , så vi kan sælge til flere professionelle gartnerier, og selvfølgelig også her i Danmark.  Vi tror på, at vi på den her måde kan blive endnu større på markedet, siger Jesper Skjellerup Slot.

Oversigt

    Oversigt