Fynsk jøde kæmper for at holde liv i mindet om holocaust

Steen Metz mistede sin far i koncentrationslejren Theresienstadt. I denne uge er han tilbage i barndommens Odense for at fortælle om sine oplevelser.

- Tidligt om morgenen den 2. oktober 1943 på Rosh Hashanah, det jødiske
nytår, dundrede to tyske soldater på vores dør til vores lejlighed på tredje sal på Hjallesevej
(Stovesberg). Min far åbnede døren...

Sådan beskriver den i dag 81-årige Steen Metz det øjeblik, der for altid ændrede hans liv. Ordene står at læse i "Odensebogen 2017", der netop er udkommet. I den giver Metz, der det meste af sit voksenliv har boet i USA, læserne et indblik i den tragedie, der udspandt sig, da tyskerne hentede familien.

Stærkt foredrag for skolebørn

- Han har netop holdt et foredrag på Henriette Hørlücks Skole. Der gik han selv, da han som otteårig blev deporteret af tyskerne. Det var et meget stærkt foredrag. 70 børn nøjedes ikke med at lytte, men stillede også mange gode spørgsmål bagefter, fortæller Stadsarkivar Jørgen Thomsen fra Historiens Hus i Odense.

En 8-årig Steen Metz med is - kort før tyskerne sendte de danske jøder i KZ-lejr.
En 8-årig Steen Metz med is - kort før tyskerne sendte de danske jøder i KZ-lejr.
Foto: Stadsarkivet, Odense

 At Steen Metz er tilbage på Fyn hænger sammen med det, der er blevet hans mission her i livet: At holde liv i mindet om Holocaust. Tyskernes forsøg på at udrydde jøderne kostede over seks millioner jøder livet. Heriblandt Steen Metz´ far, der ikke overlevede opholdet i Theresienstadt. Det har han indtil videre fortalt til over 30.000 skoleelever i USA. Han håber på at nå mindst 50.000.

Fortælling slutter ikke endnu
- Jeg håber, jeg kan blive ved med at tale til skoler og andre grupper i nogle år. Min mor levede, indtil hun var 90 år gammel, så forhåbentligt har vi nogle gode gener i familien, skriver Steen Metz i Odensebogen 2017.

Steen Metz medvirkede tirsdag i Fyn Live, hvor han sammen med Preben Dahl genopsøger barndomshjemmet. Lige som han vender tilbage til Vestre Skole, hvor de fynske jøder blev samlet, før tyskerne sendte dem i KZ-lejr. Se indslaget i videoen over artiklen her.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt