Fynsk røgrenserfirma: Vi kan blive rigtig store

Tusindvis af skibe i hele verden skal installere røgrensere. Det kan gøre lille fynsk virksomhed "meget stor."

Fra 2020 må verdens skibe kun sejle på brændstof, der indeholder 0,5 procent svovl.  Alternativt kan de vælge at installere en røgrenser.

Og det er en god nyhed for den lille sydfynske virksomhed, Pureteq, i Svendborg, som netop lever af at udvikle røgrensere - eller såkaldte scrubbere - til skibe.

- Der er nogle tal fra branchen. Og de ligger et sted mellem 15.000 og 25.000 scrubbere, som skal installeres i skibe worldwide, siger Pureteqs administrerende direktør, Anders Skibdal og fortsætter:

 - Og det vil sige, at det er et trecifret milliardbeløb, der skal investeres. Hvis Pureteq bare får en lille bitte brøkdel af dem, jamen så bliver vi en meget stor virksomhed.

Millioner alligevel ikke spildt

Størstedelen af Pureteq er ejet af den fynsk rigmand Erik Skærbæk, som tidligere ejede Svendborg Breakes. Og Erik Skærbæk havde ellers besluttet at drosle ned på virksomhedens aktiviteter, fordi efterspørgslen på de såkaldte scrubbere ikke levede op til forventningerne.

Men da FN's Søfartsorganisation IMO i sidste uge besluttede at skærpe reglerne for skibes udledning af svovl, er der nu igen håb for Pureteq.

Dermed får Erik Skærbæk måske alligevel noget for de 52 millioner kroner, han overførte til Pureteq så sent som i 2015.

Oversigt

    Oversigt