Fynske pilgrimme tager Gud og ateister med på vandretur

At gå en tur fra kirke til kirke bliver mere og mere populært. Foreningen Fynsk Pilgrims Vandring har siden 2002 arrangeret vandreture med indhold.

Langsomhed, bekymringsløshed, frihed, enkelhed, stilhed, spiritualitet og fællesskab.

De syv ord er vigtige for pilgrimsvandrere. De dækker noget af det, som vandrerne søger og får ud af at gå sammen.

- Jeg har gået mange vandreture, men det at gå som pilgrim giver lige 25 procent ekstra udbytte af dagen, slår Dora Nielsen fast. Hun er formand i Fynsk Pilgrims Vandring og forklarer om charmen ved turene:

- Du kan følges med en person, du ikke kendte i forvejen. Det at gå sammen og snakke og holde en pause og måske synge en sang eller be´ en bøn, det giver noget helt specielt. Og pludselig har man lært et nyt menneske at kende.

79 medlemmer i forening

Det, er der flere og flere på Fyn, der synes. Foreningen Fynsk Pilgrims Vandring blev stiftet i 2002 og er i dag oppe på 79 medlemmer.

Pauser skal der til, når man får gået nogle kilometer.
Pauser skal der til, når man får gået nogle kilometer.
Foto: Fynsk Pilgrims Vandring

- Vi arrangerer vandringer flere gange i årets løb. I Pinsen går vi for eksempel fra flere forskellige steder med kurs mod Odense Domkirke, hvor vi samles. Det er en lidt længere tur. Normalt går vi 6-10 kilometer, oplyser Dora Nielsen.

Egentlig fører pilgrimsvandring i Europa tilbage til den katolske tro, hvor den også i dag er vigtig. Det forsvandt fra Danmark, da reformationen i 1536 førte til, at troen skiftede fra katolicisme til protestantisme.

Sang og bøn hører med

- Vi er en græsrodsforening med bund i Folkekirken. Vi synger gerne, når vi har en pause. Vi har vores egen lille pilgrims-sangbog. Vi kan også holde en bøn, siger Dora Nielsen, som samtidig slår fast, at man ikke behøver være troende for at gå med.

- Vi har også kirkefremmede med. Det kan være mennesker, der ikke har nogen tro, eller som er søgende efter en tro. De går sammen med os og bliver en del af fællesskabet.

 

Naturen bliver nydt skridt for skridt når pilgrims-vandrerne er på tur.
Naturen bliver nydt skridt for skridt når pilgrims-vandrerne er på tur.
Foto: Fynsk Pilgrims Vandring

Næste gang Fynsk Pilgrims Forening arrangerer tur er søndag den 19. februar, hvor ruten starter ved Allerup Kirke og blandt andet fører til Højby og Sdr. Nærå. Inden da har deltagerne dog deltaget i gudstjenesten i Allerup.

- Da vi begyndte i 2002 troede mange præster, at vi var en katolsk forening. Når vi kontaktede præsterne og spurgte, om kirken kunne være åben, når vi kom forbi, så ville de helt naturligt lige høre, om vi var katolikker. Det er der ingen, der gør i dag. Nu kender de os og ved, hvad vi står for, smiler Dora Nielsen.

Pilgrim i Fyn Live den 7. februar

Hun venter dog ikke til den 19. februar med at gå en tur. Den erfarne pilgrim, der har været i både Italien, på Island og mange andre steder for at gå, er tirsdag den 7. februar hovedpersonen i Fyn Live på TV 2/FYN. Her går hun sammen med Preben Dahl mellem kirkerne i Mesinge og Viby på Hindsholm.

Se mere om de fynske pilgrims-vandrere på hjemmesiden

Oversigt

    Oversigt