To fynske søer kan genopstå som rene badesøer

Ny ordning giver Assens Kommune mulighed for støtte til at restaurere Søholm Sø og Sønderby Sø, så de bliver attraktive igen.

Forurenede søer landet rundt skal nu kæmpe om støtte fra staten til at blive renset op og blive lavet om til attraktive naturområder. For nogles vedkommende endda så rene, at de kan bruges som badesøer.

I alt er der udpeget 24 søer rundt om i landet - de to ligger på Fyn. Og det drejer sig Søholm Sø ved Glamsbjerg og Sønderby Sø ved Ebberup i Assens Kommune.

Det er Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (Svana) der har udpeget de 24 søer, der kan søge om støtte de næste seks år.

- Det er led i vores indsats på vandmiljøområdet. Men det er samtidig en ren win-win, hvor vi bruger penge på bedre økologisk tilstand i søerne samtidig med, at flere danskere får glæde af naturlivet i og omkring søerne, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Jo flere tidligere forurenede søer, vi kan forvandle til naturperler, jo bedre, siger han.

En mangeårig indsats for vandmiljøet har betydet, at forureningen med kvælstof og fosfor til mange søer er stoppet. Alligevel er mange af dem fortsat så medtagede, at de har brug for hjælp.

Flere muligheder for oprensning

Restaureringen af søerne kan foregå på flere måder. En af dem er at fjerne skidtfisk som skaller, der har vokset sig store i det fosfor-forurenede vand.

En anden metode er kemisk at fjerne den fosfor, der har lagt sig på bunden af søen. Den giver næring til alger, der gør søen helt grøn og ulækker som badevand.

Først 9,5 millioner kroner og så..

Fra 2016-18 er der afsat 9,5 millioner kroner til fem-ti restaureringer. Herefter vil regeringen finde finansiering, så alle 24 søer bliver restaureret.

- Vi har peget på 24 søer, der skal restaureres. Det er vores mål, og så er det vores opgave at finde finansieringen til det. I første omgang har vi afsat 9,5 millioner kroner til formålet, og så må vi prøve at finde de ekstra midler derefter, siger miljøministeren.

Ifølge havbiolog Henning Mørk Jørgensen fra Danmarks Naturfredningsforening er det en god idé at gøre noget ekstra i de søer, hvor tilførslen af for meget kvælstof og fosfor er bremset.

- I mange søer ville rensningen komme af sig selv, hvis man bare væbnede sig med tålmodighed. Men det tager nok betydeligt længere tid, end man har tid til at vente på, siger han.

Fakta

 

Oversigt

    Oversigt