Gamborg: Hey, så gør vi det da bare selv

Mange landsbyer bøvler med tomme rønner, skolelukninger og fraflytning, men landsbyen Gamborg forsøger at gå den anden vej. Her sørger de selv for, at der er liv i byen.

Lørdag formiddag var alle flag, der kunne skaffes i Gamborg, fundet frem. Deres fælles projekt, et nyt kulturhus, blev indviet.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen kløvede den første rafte - og dermed blev kultur- og friluftshuset Gamborgen indviet. Det særlige ved det er, at over halvdelen af byens godt 200 borgere har købt andelsbeviser for at få det nye hus op at stå.

- Vi synes, det er en god idé, man hjælper hianden og støtter op om de ting, der sker, siger en af borgerne, Birgit Olesen.

265.000 kroner er fundet fra i de lokale husholdsningsbudgetter - og hos foreninger i Gamborg. Middelfart Kommune har støttet med 150.000 kr.

- Vi har den filosofi, at hvis mam selv går forrest, så er vi også med på den vogn, siger borgmester Steen Dahlstrøm.

Pengene er brugt til renovering og indretning af bygningen, der tidligere husede den lokale spejderforening.

- Det har kun kunne lykkes fordi vi kunne trække på hinanden og hinandens ressourcer, siger en af initiativtagerne Anders Ravn.

Bygget på et fundament af fællesskab, står kulturhuset nu klar til at skabe endnu mere sammenhold: borgerne og foreninger kan booke det til arrangementer. Kulturhuset har allerede fået de første bookinger. Blandt andet i september, hvor der holdes damefrokost for Gamborgs kvinder.

Og spørger man by- bolig- og landdistrikternes minister, så har gamborgerne fat i den lange ende.

- Vi kan kun skabe rammerne. Det er folk, der skal fylde dem ud, og det gør de flot her. Og jeg tror, det er det engagement, der gør at de overlever, siger Carsten Hansen.

Oversigt

    Oversigt