Gidselsag: Avis dropper anke af hensyn til Søren og Eddy

I Københavns Byret blev Ekstra Bladet dømt til at betale de to søfolk, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez 600.000 kroner. Avisen anker ikke sagen.

Ekstra Bladet dropper at anke sagen om avisens dækning af danske søfolks tid som gidsler i Somalia. Det skriver avisens chefredaktør, Poul Madsen, i avisen tirsdag.

Fredag i sidste uge tabte avisen en sag i Københavns Byret, da byretten nåede frem til, at Ekstra Bladet var unødigt krænkende i sin dækning af to danske søfolks tid som gidsler i Somalia.

- Vi er ikke enige i byrettens dom, som blev afsagt i fredags. Men hensynet til de to søfolk vejer for os tungere end at trække sagen ud med en anke til landsretten, skriver Poul Madsen i avisens leder.

Ifølge byretten er Ekstra Bladet erstatningsansvarlig for at have bragt billeder og omtale af private oplysninger, mens søfolkene sad i fangenskab som gidsler i Somalia.

Ekstra Bladet gik for langt

Gidselsagen var af væsentlig samfundsmæssig interesse, lyder det fra byretten. Men Ekstra Bladet gik for langt, fordi avisen bragte billeder af gidslerne og interview, som blev til i fangenskab, og derfor uden at søfolkene havde mulighed for at sige fra.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, og udgiveren, JP/Politikens Hus, skal derfor betale en godtgørelse til de to frigivne gidsler, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, på 600.000 kroner.

Redaktøren fortryder ikke

Trods dommen skriver Poul Madsen, at han ikke fortryder, at avisen gik ind i sagen, og at Ekstra Bladet ikke ændrer kurs.

- Vi vil altid være parate til at tage kampen, hvis magthaverne og myndighederne svigter. Søren og Eddy blev svigtet.

- De havde brug for vores hjælp, men de kunne ikke lide den måde, vi gjorde det på, og derfor accepterer vi at give dem 300.000 kroner hver, selv om beløbet er helt ude i skoven, skriver chefredaktøren.

Med Ekstra Bladets beslutning er der sat et definitivt punktum i sagen.

Krævede en million

De to søfolk havde krævet samlet en million kroner af avisen. Men Søfartens Ledere, der førte sagen for de to søfolk, oplyser til Ritzau, at man heller ikke her har planer om at anke sagen.

Løsesum på 40 millioner

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn blev frigivet af somaliske pirater 30. april 2013 mod betaling af en løsesum på knap 40 millioner kroner efter 838 dage som gidsler.

Da Ekstra Bladet startede en kampagne for at få søfolkene frigivet, havde de været gidsler i 536 dage.

Oversigt

    Oversigt