I det fynske folks tjeneste

Gigantbøde til fynsk rederi

Det fynske rederi Nordane Shipping har fået en bøde på 780.000 kroner for ulovlig beskæftigelse af filippinske søfolk.

Søfolkene fra Filipinerne brød is i danske farvande i 2011 uden at have en dansk arbejds- og opholdstilladelse, og blev derfor anmeldt til politiet af fagforeningen 3F.

Sagen skulle have været i retten i sidste uge, men nu har rederiet indvilget i at betale bøden på 780.000 kroner.

- Det er dobbelt op i forhold til Rigsadvokatens takster, idet der forelå skærpede omstændigheder, siger Henning Christiansen, der er senioranklager hos Fyns Politi til Nyhedsbrevet 3F.

Skibsreder Niels Højlund Hansen, der står bag Nordane Shipping, ønsker ikke at kommentere sagen. Han oplyser blot til 3F, at rederiet har accepteret bøden.

3F's Transportgruppe er tilfredshed med, at politiet fulgte sagen til dørs. Men forhandlingssekretær Henrik Berlau peger på, at Søværnets Istjeneste og Søfartsstyrelsen har svigtet deres ansvar.

- Skibet sejlede rundt i Limfjorden. Her brød det is i statens tjeneste, imens der var hyret ulovlig arbejdskraft om bord. I den her sag, som i flere andre, har Søfartsstyrelsen haft alle muligheder for at udføre sin kontrol og gribe ind mod ulovlig arbejdskraft. Alligevel var det op til 3F at afdække forholdene og melde sagen til politiet, siger forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe, Henrik Berlau.