Glamsbjerg og Skallebølle Skole renoveres nu for giftstof

De to vestfynske skoler skal i sommerferien renoveres for det miljøfarlige giftstof PCB.

Når klokken ringer ud til sommerferie om et par måneder for elever og lærere, rykker håndværkerne ind på Glamsbjergskolen og Skallebølle Skole. Her benytter de skoleferien til at få renoveret de to skoler for PCB. 

En rutinemæssig undersøgelse af skolerne i Assens Kommune førte i efteråret 2014 frem til, at Glamsbjerg, Tommerup, Skallebølle, Vissenbjerg og Aarup Skoler havde forhøjede koncentrationer af stoffet PCB, Poly-Chlorede Biphenyler, der er et miljøfarligt giftstof, der kan skade mennesker og miljø.

Når der foretages målinger på PCB-niveauet, bliver resultaterne inddelt i tre forskellige kategorier, og på alle fem skoler blev testresultaterne kategoriseret i mellemste niveau.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at de PCB-holdige materialer fjernes indenfor en periode. Sundhedsstyrelsen siger også, at der ikke har været en umiddelbar sundhedsmæssig risiko ved at anvende lokalerne i den mellemliggende periode.

Da PCB befinder sig i mange typer af materialer og derfor kan være svær at fjerne, har kommunens byggeafdeling i løbet af 2015 gennemført en række forsøg for at se, hvordan det forhøjede PCB-niveau bedst nedbringes.

- Vi har renoveret to prøverum på henholdsvis Glamsbjergskolen samt Skallebølle Skole. Her har vi udført en række forsøg med så god effekt, at forsøgene nu danner grundlag for de renoveringsmetoder, vi har valgt for at sænke PCB-niveauet, siger Lars Evald Jensen, chef for Trafik og Byg i Assens Kommune. 

PCB-renoveringen beløber sig til godt 3 mio. kr. for Glamsbjergskolen og 3,7 mio. kr. for Skallebølle Skole. Byrådet bevilligede allerede i foråret 2015 midler til PCB-renovering af de fem berørte skoler.

Det forventes, at de resterende tre skoler PCB-renoveres efter følgende plan: Aarupskolen i efterårsferien 2016. Tommerup og Vissenbjerg Skoler renoveres i 2017.

FAKTA OM PCB

 

Oversigt

    Oversigt