Godkendt af byrådet: Byen skal være røgfri i 2030

Onsdag har Odense Byråd godkendt visionen om, at Odense skal være røgfrit i 2030.

Odense skal være røgfri, sådan lyder visionen fra Odense byråd. Det skal blandt andet ske i form af først en røgfri generation og så som røgfri by. Allerede i 2025 er det ambitionen, at ingen børn og unge ryger i Odense. I dag ryger omkring 12 procent af gymnasieelever dagligt, mens 37 procent på erhvervsuddannelserne er rygere. 

- Et Odense, hvor ingen børn og unge ryger, kan godt lyde meget ambitiøst. Og det er det også. Men vi tror på, at det kan lade sig gøre, og vi sætter alle sejl til for nå det. Halvdelen af alle unge rygere vil gerne stoppe, og hvis vi investerer rigtigt, og får uddannelser og institutioner med på det, så kan vi lykkes med det, siger formand for Sundhedsudvalget i Odense, Brian Dybro (SF)

For at nå målet, vil Odense Kommune blandt andet indføre røgfri skoletid på alle folkeskoler, samarbejde med detailhandlen om håndhævelse af forbud mod salg af tobak til børn og unge under 18 år, samt en stor satsning på at forebygge rygestart - og naturligvis hjælp til rygestop.

De endelige tiltag skal besluttes i sundhedsudvalget i samarbejde med et bredt udvalg af samarbejdspartnere. Målet om en røgfri generation ses som forudsætning for at nå den samlede vision om et "Røgfrit Odense i 2030".

Røgfrit Odense 2030

17 procent af Odenses borgere over 16 ryger i dag dagligt. Det tal skal ifølge planen være på to procent i 2030. Odense kommune vil gerne med visionen nedbringe uligheden i sundhed, minimere sygdom og give øget livskvalitet. 

For at nå det mål vil Odense Kommune samarbejde med et bredt udvalg af institutioner og foreninger. 

- Vi ønsker at løfte den her vigtige opgave i tæt samarbejde med bl.a. virksomheder, fagforeninger og boligorganisationer. Og så skal vi bruge alle de redskaber, vi har, og som vi ved virker. Information, kurser, hjælp til rygestop og meget andet. Det kræver en politisk og økonomisk investering, og det er den, der nu er givet grønt lys til, siger Rådmand Brian Dybro.

For at opnå visionen vil Odense Kommune investere mellem fem til seks millioner årligt til indsatsen. Til sammenligning bruger København 10 millioner kr. til lignende indsatser.

Hvordan pengene konkret skal anvendes er noget Sundhedsudvalget tager stilling til i løbet af 2017. 

Odense skal være røgfri fra 2030  - altså om bare 13 år.

Oversigt

    Oversigt