I det fynske folks tjeneste

Greenpeace: Aktivister flyttes til Sankt Petersborg

Rusland flytter 30 Greenpeace-aktivister, herunder danskeren Anne Mie Roer Jensen, til Sankt Petersborg.

De 30 fængslede Greenpeace-aktivister, heriblandt danskeren Anne Mie Roer Jensen, bliver efter al sandsynlighed flyttet fra detentionscentret i Murmansk til et fængsel i Sankt Petersborg, fortæller arktisansvarlig i Greenpeace, Jon Burgwald, til Ritzau.

- Det er 99 procent sikkert, at russerne flytter dem. Vores bud er, at det sker på tirsdag, da det er russisk helligdag på mandag, oplyser han.

Det er flere diplomatiske kilder, der har fortalt miljøorganisationen om flytningen.

- Men de russiske myndigheder har hverken informeret os eller advokaterne til de 30 fængslede aktivister om det. Vi ved ikke engang, hvilket fængsel i Sankt Petersborg der bliver tale om, siger Jon Burgwald.

- Og vi ved simpelthen ikke, hvorfor man flytter dem, men der kan jo være flere grunde. Det kan jo godt være, at russerne vil have dem til en større retskreds.

Han vurderer dog ikke, at der er tale om, at kummerlige fængselsforhold i Murmansk har fremprovokeret flytningen.

- Selvfølgelig har der været problemer i fængslet, men de fængslede har det efter omstændighederne relativt godt.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Ritzau, at man undersøger sagen, men at man formentlig først ved mere efter weekenden.

De 30 Greenpeace-aktivister, herunder Anne Mie Roer Jensen, har siddet varetægtsfængslet, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Til at starte med blev aktivisterne tiltalt for pirateri, der i Rusland kan medføre op til 15 års fængsel. Sidenhen er tiltalen blevet ændret til den mildere anklage 'hooliganisme', hvor strafferammen er syv år.

Igennem Anne Mie Roer Jensens advokat og en repræsentant for en menneskerettighedsorganisation har Greenpeace fået oplyst, at den danske aktivist er ved godt mod både helbredsmæssigt og mentalt.