Handicappet får nej til at dyrke sport

Odense Kommune mener, at det slider for meget på en handicappet mands kørestol, hvis han bruger den til sport. Derfor kræver kommunen, at Brian Damsgaard køber en anden kørestol, hvis han vil dyrke curling.

Brian Damsgaard er handicappet og er bundet til sin kørestol. Alligevel er han en aktiv sportsmand. Han er frivillig i flere sportsklubber, og dyrker selv kørestolscurling.

- Det styrker selvtilliden, når man kommer ud blandt andre mennesker og kan få en succesoplevelse gennem sport, siger Brian Damsgaard.

Men står det til Odense Kommune må kørestolsbrugeren snart opgive sin interesse for sport. I et svar til Brian Damsgaard skriver Odense Kommunes Hjælpemiddelområde:

- Da din stol ikke er bygget til det og ej heller bevilget til det, kan vi ikke tillade den bruges til sportsud øvelse. Det medfører alt for stor slitage og ødelæggelse af el-stolen, hedder det i et brev til Brian Damsgaard.

Brian Damsgaard er rystet over meldingen fra Odense Kommune.

- Det er frustrerende. Man burde da have ret til at dyrke idræt som alle andre selvom man er handicappet, siger Brian Damsgaard.

0303 handi

I følge afslaget fra Odense Kommune, tillader loven ikke, at kommunen bevilliger handicapudstyr til udøvelse af sport. Men den tolkning af loven er Danske Handicaporganisationer ikke enig i.

- Det er ikke rimeligt at sige, at han skal betale sin egen kørestol. Jeg mener, at Odense Kommune tolker loven forkert, og ligger et serviceniveau, der er under lovens forventninger, siger formand Stig Langvad fra Danske Handicaporganisationer.

Stig Langvad mener, at afslaget fra Odense Kommune følger en ny strammere praksis over handicappede i mange kommuner.

- Kommunerne er enormt hårdt pressede økonomisk, og vi hører at flere og flere mennesker med et handicap får indskrænket deres tilbud, siger Stig Langvad.

0303 handi2

Heller ikke blandt forskere i handicapidræt er der forståelse for Odense Kommunens fortolkning af loven.

- Umiddelbart tænker jeg, at det er bindegalt. Når handicappede dyrker idræt bliver de også mere erhvervsaktive. Flere får fast job eller deltager i frivilligt arbejde. Der er endda eksempler på at handicappede, der dyrker idræt tager mindre medicin og får færre smerter, siger Anne-Merete Kissow, der forsker ved Handicapidrættens Videnscenter.

Rådmand: Dyrk din sport

Den nye Ældre- og handicaprådmand i Odense, Per Berga Rasmussen er ærgerlig over afslaget til Brian Damsgaard.

- Sådan er de formelle regler. Når man er over 18 år skal man selv betale for det udstyr man bruger til sport. Men det er ærgerligt, når vi nu opfordrer både ældre og handicappede til at have et aktiv liv, at loven er sådan, siger Per Berga Rasmussen(Ø), rådmand for Ældre- og Handicapområdet.

Han synes dog ikke, at hverken Brian Damsgaard eller andre handicappede skal lade sig slå ud over meldingen fra kommunens handicapområde.

- Jeg synes bare, at de skal gå ud og dyrke deres sport, og så skal man fremover lade være med at spørge om man bruge sin kørestol til sport, siger rådmanden.

Oversigt

    Oversigt