Hele skolen så Anita topløs: Jeg ville ikke leve længere

Anita Absalonsen fra Flemløse er en af de mange fynske piger, der har fået delt et nøgenbillede mod sin vilje.

For 4 år siden sendte 18-årige Anita Absalonsen et billede til sin daværende kæreste, et billede, der siden skulle vise sig at have alvorlige konsekvenser.

- Jeg har haft selvmordstanker på grund af det. Det på ingen måder fedt. Jeg ville ikke engang ønske det for min værste fjende, siger Anita Absalonsen fra Flemløse i Assens.

Da Anita Absalonsen gik i 7. klasse, tog hun et billede af sig selv kun iført trusser, og sendte billedet afsted til sin kæreste. Et år efter forholdet sluttede var billedet hurtigt at finde overalt på de sociale medier til skue for både skolekammerater og bekendte.

- Det er dybt pinligt. Hvis man går i den lokale Fakta og man ved - ja, du har set det, og du har set det. Det er egentlig det værste, for man ved bare ikke, hvad man skal sige i sådan nogle situationer, siger Anita Absalonsen.

Fakta

Med nøgenbilleder kom afpresning

Da Anita Absalonsen starter i 10. klasse florerer billedet stadig online, men ikke nok med det så bliver hun kontaktet på snapchat, af en person som begynder at afpresse hende.

- Han ville gerne have flere nøgenbilleder af mig. Hvis jeg nægtede, ville han dele det her nøgenbillede, han allerede havde, men det var jeg jo ligeglad med, for det var allerede ude, siger Anita Absalonsen.

Afpresseren fandt dog hurtigt nye metoder, og begyndte i stedet at true med, at ville sende billedet videre til hendes forældre. Samtidig begynder afpresseren også at forfølge Anita Absalonsen.

- På et tidspunkt sidder jeg i kantinen, og modtager en snap fra ham (red. afpresseren) med et billede af mig selv på, i den situation jeg sidder i nu. Så jeg kigger rundt, men kan ikke se ham. Jeg ville bare så gerne have ansigt på ham, siger Anita Absalonsen.

Lettelsens dag

Anita Absalonsen beslutter sig for at fortælle sine forældre det efter 5 hårde uger med afpresning.

- Jeg stortudede, jeg var virkelig ulykkelig. Det der er sket, er jo grænseoverskridende, men det er jo også meget grænseoverskridende, at ens forældre skal være vidende om det, siger Anita Absalonsen

- Man bliver jo dybt frustreret over, at der er nogen, der kan finde på at udnytte andre på den måde. I første omgang handlede det dog bare om at tage hånd om Anita, og sørge for hun havde det godt, siger Elsebeth Absalonsen, der er mor til Anita Absalonsen

Efter Anita Absalonsen får talt ud med sine forældre, volder billedet ikke flere problemer, og hun bliver ikke kontaktet af hverken gerningsmand eller afpresser.

Billeder spreder skam og frygt

Headspace som er en rådgivning for unge i Odense, oplever også at flere unge søger deres hjælp, efter at de har fået delt billeder mod deres vilje.

- Den første reaktion er skyld, skam og frygt for at blive socialt marginaliseret, og frygten for at andre vil se anderledes på en, siger Anders Friche, der er psykolog hos Headspace.

Hvis en ung får delt et nøgenfoto online, kan det have store konsekvenser ifølge Headspace.

- Det kan være det, der lige presser dem ud over kanten, og gør, at de ikke har lyst til at gå i skole igen eller se andre mennesker, for hvad tænker de ikke om en. Så jo, vi har set nogen her, der ikke har haft lyst til at leve mere, siger Anders Friche. 

Tilliden svigter stadig

Udover at Anita Absalonsen har haft selvmordstanker når episoden stod på, så hjemsøger oplevelsen hende stadig i hendes dagligdag.

- Der skal meget til, før jeg kan opbygge tillid til andre. At kunne have et forhold igen, ville kræve en hel del, siger Anita Absalonsen.

På trods af, at Anita Absalonsen ikke har valgt at melde gerningsmand eller afpresser til politiet, fastslår hun at episoden ikke er hendes skyld, selvom hun selv delte billedet til at starte med.

- Nej, fordi det er ikke mig, der har sendt det videre. Jeg har sendt det til en person, og regnet med at jeg godt kunne stole på ham, at han så sender det videre, det er ikke min skyld, siger Anita Absalonsen.

Anita Absalonsen ved stadigvæk ikke, hvem der stod bag afpresningen.

Du kan høre hele Anita Absalonsens historie på TV 2/FYN torsdag kl. 19:30.

 

Oversigt

    Oversigt