Her klynker de ikke. De klynger

Gudbjerg er en typisk landsby med Brugs og idrætsforening, men også med indbyggere, der frygter landsbydød. Så nu går byen i offensiven.

Gudbjerg ved Svendborg minder om de fleste landsbyer. Her handler indbyggerne i Dagli'Brugsen, og traktoren bliver fyldt lige på tanken ved siden af. Men der er også en frygt for skolelukninger og fraflytninger. 

- Hvis ikke vi på nuværende tidspunkt begynder at kigge på, at vi skal have vores by til at udvikle sig, så dør vi simpelthen, siger Leif Sundberg, der er formand for Gudbjerg Landsbyråd til TV 2/FYN. 

Og i Dagli'Brugsen nikker brugsuddeler, Allan Kolding genkendende til det scenarie.

- Hvis Brugsen, skolen og børnehaven lukker, så er der ingen, der har interesse i at bosætte sig ude i lokalområdet. Og så lukker det stille og roligt ned.

Derfor har Gudbjerg også præsenteret en plan, der involverer nabobyerne, Gudme og Hesselager. De vil nemlig gå sammen for at danne en landsbyklynge. 

Marken her skal forhåbenlig tiltrække nye til byen. Der er nemlig planer om parcelhuse.
Marken her skal forhåbenlig tiltrække nye til byen. Der er nemlig planer om parcelhuse.
Foto: Pernille Gram

I sidste uge fortalte TV 2/FYN om landsbyerne Ryslinge, Gislev og Kværndrup i Faaborg-Midtfyn Kommune, der tilsammen har dannet landsbyklyngen "Landet på Midtfyn".

Et forsøgsprojekt fra DGI og Realdania om at samarbejde på tværs af sognegrænserne for at se, om det kan skabe mere liv og fællesskab i byerne. Og det er tilsyneladende lykkedes.

Projektet skal nemlig udvides, så 25 nye landsbyer kan søge om hjælp til at blive en landsbyklynge.

Og det projekt er man blevet inspireret af i Gudbjerg i Svendborg Kommune - så nu er planerne om en ansøgning gået i gang.  

Mark skal tiltrække nye beboere
Og drømmene er allerede store i Gudbjerg. 

- Hvis vores planer lykkedes, så ser jeg fremtiden for Gudbjerg, som vi stadig er i stand til at beholde vore institutioner.

Og så viser Leif Sundberg en bar mark frem - og han fortæller, at hvis alt går vel, så skal der bygges nye parceller her. 

- Så kommer der forhåbentlig nye beboere med børn, der kan fylde vores børnehave og skole igen, siger han. 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt