Historisk pæretræ må lade livet

Et gammelt pæretræ må lade livet i forbindelse med stort byggeprojekt ved Nyborg Slot. Østfyns Museer beder om hjælp til at føre træet videre.

Hvis træer kunne tale, ville pæretræet på slotsholmen ved Nyborg Slot kunne fortælle eventyrlige historier fra en svunden tid. Det blev i sin tid plantet af slotskommandanten, og har tronet over slottets områder lige siden.

Men nu er det snart slut. Træet skal lade livet.

Det sker i forbindelse med en stor ombygning af Nyborg Slot, hvor der blandt andet skal bygges en ny udstillingsfløj og ringmur om slottet.

Således får træet lejlighed til at fortælle den eneste historie, det kan: Historien om hvor gammelt, det egentlig er. Det vil nemlig vise sig, når træets årer kan tælles efter fældningen.

Vil føre træet videre

Pæretræet er af så gammel dato, at det er bevaringsværdig kulturarv.

Sådan lyder det fra Østfyns Museer, og derfor ønsker de at føre træet videre.

- Vi tager stiklinger af træet og poder dem på nye træer. Så fører vi det videre på den måde, fortæller Erland Porsmose, der er museumsdirektør på Østfyns Museer.

Faktisk kan alle være med til at redde den biologiske kulturarv. Det er nemlig også tilladt for andre interesserede at skaffe sig en stikling fra træet med henblik på at pode nye træer.

- Det må man gerne så længe, man lige giver os et praj først. Ellers står vi lige pludselig og mangler et træ, siger Erland Porsmose.

Oversigt

    Oversigt