Historisk vindmøllepark skrottes: Fyn knuser og genbruger affaldet

Verdens ældste havvindmøllepark ud for Vindeby på Lolland skal skiftes ud. Både fundamenter og vindmøller skal sejles til Nyborg, hvor det skal genanvendes.

Det bliver virksomhederne Ekokem i Nyborg, Østfyns Genvinding og H.J. Hansen i Odense, der skal tage sig af affaldet fra den 26 år gamle havvindmøllepark. 

For Østfyns Genvinding bliver det en meget større portion beton, end de plejer at modtage. Deres opgave bliver at knuse og genanvende al beton fra fundamenterne, og de regner med, at de begynder at modtage betonfundamenterne midt i april. På en normal dag modtager de cirka 25 ton, men det bliver mellem 4000 og 5000 ton, de skal tage fra havvindmølleparken. 

- Det er super for en virksomhed som vores at få så stor en ordre i hus. Det er skønt, at man passer på miljøet og kan genanvende materialet, siger ​direktør for Østfyns Genvinding, Henrik Sørensen til TV 2/FYN. 

Energiselskabet Dong Energy har besluttet at møllerne, som er fra 1991, skal skiftes ud. Det skyldes blandt andet, at der er kommet nye havvindmøller på makedet, som kan producere meget mere strøm end de gamle.

H.J. Hansens opgave bliver at skrotte tårne og naceller. Det skal derfor skæres ned i små stykker, hvorefter jernet skal køres til Lindø, hvorefter det skal sejles Tyrkiet til omsmeltning. 

- Vægtmæssigt er det ikke det helt store, men det er jo et stykke Danmarkshistorie, vi skal behandle, fordi det er verdens første havvindmøllepark, fortæller afdelingsleder i nedbrydning Morten Gantriis Sørensen.

Planen er, at alle vindmøller er pillet ned og sendt til genanvendelse i midten af maj. 

 

Oversigt

    Oversigt