Hjælpen kom på cykel: Ebbe faldt om med hjertestop

Akuthjælperen havde hentet hjertestarteren og var fremme på adressen i Rudkøbing bare fire minutter efter alarmen.

Han var i fuld gang med at smøre sig en mad til frokost, da det pludseligt svimlede for 67-årige Ebbe Christensen. En fredag i juni sidste år faldt han om i sit køkken. 

Inde i stuen kunne hans kone Birgit høre, at porcelæn blev smadret. Hun løb ud i køkkenet og fandt sin mand liggende på køkkengulvet uden puls.

- Jeg kunne jo hurtigt konstatere, at der ikke var vejrtrækning, og der var ingen puls. Så han var jo død, siger Birgit Christensen.

 

Ebbe Christensen har fomentlig reddet livet og undgået en hjerneskade, fordi Langeland har en hjertestarterforening. Foto: Morten Grundholm
Ebbe Christensen har fomentlig reddet livet og undgået en hjerneskade, fordi Langeland har en hjertestarterforening. Foto: Morten Grundholm

I Danmark er der kun ganske få, der overlever et hjertestop udenfor hospitalet. Hvert år rammes 3500 danskere af hjertestop, og kun èn ud af ti overlever et hjertestop udenfor hospitalet.

Hvis prognosen skal forbedres, kræver det at hjerte-lungeredningen og stød fra hjertestarter skal igang indenfor 5-6 minutter.

Det er de lykkedes med i hjertestarterprojektet på Langeland. Her har de nu 102 hjertestartere og et korps af 175 frivillige borgere, der rykker ud.

quote Jeg kunne jo hurtigt konstatere, at der ikke var vejrtrækning og der var ingen puls. Så han var jo død

Birgit Christensen, pårørende til hjertepatient

 

Flot statistik

Det betyder, at patienter på den sydfynske ø får besøg af den første akuthjælper indenfor fire minutter og ni sekunder i gennemsnit.

Samtidig er hjertestateren fremme overalt på Langeland indenfor cirka fem et halvt minut.

- Det er en flot statistik, det er vejen frem. Jeg tror, vi kan forbedre overlevelseschancerne i hele landet op til 20-30 procent med vores model, siger Henrik Schakow, der er formand for hjertestarterforeningen på Langeland.

Fakta om hjertestartere

Forsker i akuthjælp

I Region Syddanmark vil der statistisk set være cirka 850 hjertestop udenfor hospitalet per år. Nu vil forskningsprofessor Hans Mickley sammen med et team undersøge, om flere patienter overlever og får en forbedret prognose med de frivillige akuthjælpere på den sydfynske ø.

Han søger en million kroner gennem Et Sundere Fyn til et såkaldt lodtrækningsstudie, hvor han vil sammenligne den etablerede måde at behandle patienter med hjertestop på med metoden fra Langeland.  

- Vi skal være sikre på, at det bliver en kvalificeret hjertemassage. Er den nu så god, som vi håber og tror? Og virker hjertestarterne? Det vil vi gerne forske i, siger Hans Mickley.

Forskningsprojektet bygger på et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Region Syddanmark, Region Sjælland og det GPS-styrede tilkaldesystem FirstAED. Dansk Folkehjælp forventer at uddanne 1600 førstehjælpere og projektet kommer til at dække Region Syddanmark og Sjælland. 

App'en FirstAED har betydet, at patienter på Langeland får besøg af den første akuthjælper indenfor fire minutter og ni sekunder i gennemsnit. Samtidig er hjertestarteren fremme overalt på øen indenfor cirka fem et halvt minut. Foto: Morten Grundholm

Udbredes i hele verden

Der er lavet studier i Holland, Sverige og på Langeland. Men man ved ikke, om erfaringer fra udenlandske storbyer og et lille dansk øsamfund kan overføres til danske regioner med forskellige befolkningstætheder.

- Det vil jo i hvert fald give en baggrund for at sige, at nu har vi prøvet det her, og det ser ud til at være en rigtig god idé. Så vil det jo være en model, der kan bredes ud andre steder. Både i Danmark og i resten af verden, siger Hans Mickley.

Det bliver TV 2/Fyns' seere, som bestemmer, om hjertestarterprojektet vinder millionen fra Et Sundere Fyn. Man kan stemme på fem forskellige forskningsprojekter og vinderen bliver offentliggjort live på TV 2/Fyn den 1. maj kl 20.15. Du kan stemme her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 
 

 

Oversigt

    Oversigt