Hjort afviser flere penge til kommunerne

Selvom kommunerne nu mangler penge til både kernevelfærdsopgaver og integration skal de ikke forvente flere penge fra finansministeren

Den stigende flygtningestrøm er ved at slå bunden ud af kommunekasserne, og en række fynske kommuner får svært ved at få råd til de øvrige velfærdsopgaver.

Men ifølge Finansminister Claus Hjort Frederiksen er kassen foreløbigt lukket i.

Han åbner dog for at slække lidt på kravene, når det gælder indkvartering af flygtninge og de administrative byrder.

- Det er klart, at når der kommer rigtig mange, så kommer der også stigende pres på skolen, sundhedsydelser osv. Det må vi se på til maj-juni måned, siger han med henvisning til den årlige aftale om kommunernes økonomi, der skal forhandles på plads til sommer.

Vi kan jo ikke forhandle kommuneøkonomi flere gange om året.

Blandt de fynske kommuner er Nyborg og Faaborg-Midtfyn, hvor borgmestrene nu taler om, at det kan blive nødvendigt at skære i børnepasning, ældrepleje eller anden kernevelfærd, hvis staten ikke dækker de øgede.

Også Kommunernes Landsforening KL har været ud med en kritik og formand Martin Damm har beskyldt finansministeren for at leve i en parallel virkelighed, hvor de ikke har opdaget den stigende flygtningestrøm.

 - Det må være en tanketorsk fra hans side, hvis han mener, at kommunerne er de eneste, der oplever problemer her, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen, der forklarer, at flygtningene er en statslig udgift de første 12 måneder, og alt med overførselsindkomst og forsørgelse derefter refunderes 100 pct. af staten.

Imidlertid kan han godt forstå kommunernes frustrationer:

- Jeg oplever jo selv, at de penge jeg har i staten til mange gode ting, risikerer at forsvinde i takt med at flygtningetallet stiger, så jeg kan godt for stå dem. Jeg må bare sige, at statens udgifter stiger mere pga. flygtningepresset end kommuners.

Finansministeren afviser, at der skulle være tale om løftebrud i forhold til den passus i den nuværende kommuneaftale, hvor det fremgår, at integrationsområdet skulle have et ”eftersyn” seneste i denne måned:

- Der er ikke løbet fra nogen aftale. Vi kan jo ikke forhandle kommuneøkonomi flere gange om året. Vi har jo en aftale baseret på de prognoser, der ligger. Når vi kommer til maj-juni måned, hvor vi skal have egentlige økonomiforhandlinger, kan vi tage det op.

Samtidig forklarer han, at hele integrationsopgaven skal ses som en samlet opgave.

- Vi har en fælles opgave her. Det er jo ikke tre forskellige Danmark’er, vi taler om. Vi har staten, vi har kommuner, og vi har regioner. Det er den offentlige sektor under et, og vi må selvfølgelig sørge for at deles om opgaven, siger finansministeren. 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt