Ikke en vind: Kun hver tredje gennemførte verdens største solosejlads

Verdens største sejlads for solosejlere sluttede søndag i Svendborg.

Turen rundt om Fyn har på grund af den manglende vind i weekenden været en stor udfordring for sejlerne, og kun en tredjedel af de både, som stillede op til start, nåede i mål.

Søndag klokken 12.00 lød en tuden i hornet ud for Svendborg. Hornet afsluttede årets Silverrudder 2017, der er en enkeltsmandssejlads på i alt 136 sømil.

Vind er en nødvendighed for en sejlbåd, så det stille vejr i de seneste døgn har stillet store krav til deltagerne i årets Silverrudder. 

En af de sejlere, der trods den manglende blæst formåede at gennemføre racet, er Per Cederberg. Han krydsede de gule bøjer, der markerer målstregen, klokken 01:00 natten til søndag efter 40 timers sejlads uden meget vind.

- Det har været meget med lige at ramme et vindpust og komme af sted - og være lidt heldig også. Men det er faktisk gået fint. Men en lang tur, det har det været, siger Per Cederberg.

Han sluttede sig til blot 131 ud af de i alt 400 tilmeldte både, der nåede Fyn rundt. To tredjedele af deltagerne måtte give op undervejs.

- Men det er jo også det, der er meningen med det. Det er en udfordring til havets jernmand, så det skal jo være en udfordring. Det er ikke nødvendigvis sådan, at alle bare kan fuldføre. Det har det vist i år, siger Ole Ingemann Nielsen, der er eventdirektør for Silverrudder.

Ankomst i stilhed

Det fleste af de både, der gennemførte, kom i mål i løbet af natten. Derfor kom de også i mål i stilhed og blev modtaget af en tom havnekaj. 

Det vil arrangørerne lave om på til næste år.

- Vi kan se, at vi skal have nogle flere folk i vores meeting-point, for når sejlerne kommer hjem, så vil de jo også gerne op og snakke med nogen. Der har vi ikke haft åben hele natten, men det skal vi have til næste år, siger Ole Ingemann Nielsen. 

Præmier i alle klasser
Under søndagens præmieoverrækkelse var der præmier til både tredje-, anden- og førstepladsen i de seks dystende klasser.

Den første båd i mini-klassen var nummer 11 med Per Cedergren bag roret.

- Det var dejligt. Fedt. Det var en god tur, så det er fedt, at det gik godt, siger Per Cedergren.

Selvom det har været en hård tur, regner Per Cedergren naturligvis med at komme igen til næste år. 

- Hvis man kan lide at sejle, så er det jo bare lækkert at kunne få lov at sidde 40 timer og sejle, siger en smilende Per Cedergren. 

Sejladsen er blevet stadig mere og mere populær med årene, så de 400 pladser til dette års sejlads blev solgt på bare 21 timer. Deltagerne komme fra ti nationer, og det er Svendborg Amatør Sejlklub, der står bag sejladsen.

Deltagerantallet bliver i 2018 udvidet med 50, så i alt 450 sejlere får mulighed for at tilmelde sig Silverrudder 2018.

Søndag sluttede Silverrudder- sejladsen, efter to dage hvor 400 sejlere har kæmpet om at nå Fyn rundt, med kun én person i hver båd. Sejladsen har været en stor udfordring, for der har næsten ikke været noget vind.

Oversigt

    Oversigt