Influenza på vej: Er du forberedt?

For nogle vil influenzaen bare være nogle få dages ubehag og feber. For andre bliver det en dødelig sygdom.

Med vinterens mørke trænger også influenzaen ind i de danske stuer. Og faktisk er der hvert år mellem 1000 og 2000 danskere, der dør af sygdommen. Selv i gruppen mellem 15 og 64 år, var der sidste år 400, der døde som følge af influenza. En overlæge mener, vi bør have meget mere fokus på smittespredningen, end vi har.

- På en eller anden måde tager vi ikke influenza alvorligt. Vi kan gøre meget mere ved at hindre smittespredning og ved at vaccinere, siger Svend Stenvang Pedersen.

Han holder godt øje med udviklingen af de forskellige virustyper, for han er ledende overlæge på Odense Universitetshospitals infektionsmedicinske afdeling.

- Prøv at forestille dig et trafikuheld med 1000 døde - det ville være breaking news, siger overlægen, der dermed prøver at sætte antallet af influenzaofre i perspektiv.

Vaccination

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, bør ældre over 65 år tage imod en gratis vaccination, men sidste år var det ifølge Svend Stenvang Pedersen kun halvdelen af de ældre, der tog imod tilbuddet. Og det kan ses på statistikkerne, hvor der hvert år i influenzasæsonen er en overdødelighed.

- En vaccination kan forhindre, at du bliver syg, og det kan forhindre, at du smitter. Derfor vil jeg da bestemt anbefale, at al sundhedspersonale, plejehjemsansatte, hjemmehjælpere, osv, bliver vaccineret. Dels for at beskytte sig selv, og dels for at beskytte dem, man skal tage vare på og passe på.

Vaccine virker ... måske.

Man kan i virkeligheden sammenligne vacciner med vejrudsigter, for ligesom meteorologerne på bedste vis prøver at forudsige vejret for den kommende uge, gælder det samme for influenzavaccine.

Hvert år er der en ekspertkomité fra WHO, der vurderer, hvilke influenzatyper, der vil sprede sig i den kommende sæson. Og det er dén vurdering, som ligger til grund for vaccinen, der dækker tre virustyper. Hvis prognosen rammer rigtigt, vil vaccinen yde god beskyttelse.

Svend Stenvang Pedersen
Svend Stenvang Pedersen
Foto: Morten Albek

- For yngre mennesker er effektiviteten 70-90 procent, så man kan faktisk i et stort omfang forhindre det, siger Svend Stenvang Pedersen. Og skulle man som vaccineret alligevel blive syg, bliver sygdommen mildere.

Nogle gange skyder prognosen så ved siden af, som det blandt andet skete sidste år. En af komponenterne i vaccinen ramte ikke den udbredte influenza.

- Derfor havde vi en to-puklet kurve her i begyndelsen af 2016 med B-type influenza. Der er lidt gætværk i det, men de er rimelig præcise, forklarer overlægen.

Operation rene hænder

For sunde og raske mennesker under 65 år, er vaccine ikke en del af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men i stedet kan vi huske at vaske hænder, eller endnu bedre: Bruge håndsprit.

Ifølge overlægen er håndhygiejne afgørende for at begrænse smittespredning. Hvis et host eller nys ender i hænderne, kan viruspartiklerne lynhurtigt sprede sig fra person til person for eksempel ved håndtryk.

- Det er meget nemt at komme til at røre sig selv ved munden eller i næsen og så få virus ind i kroppen ad den vej.

Så Svend Stenvang Pedersens gode råd til den kommende influenzasæson er meget enkle: 

- God håndhygiejne, og hvis man er i en risikogruppe, så er det om at blive influenzavaccineret.

God håndhygiejne er vigtig, hvis man vil undgå influenza, forklarer ledende overlæge Svend Stenvang Pedersen.
God håndhygiejne er vigtig, hvis man vil undgå influenza, forklarer ledende overlæge Svend Stenvang Pedersen.
Foto: Morten Albek

 

Oversigt

    Oversigt