Ingen døgnpleje: - Kan vi ikke få hjælp i den sidste tid?

På de sydfynske småøer kan man ikke få døgnpleje, hvis man bliver syg. Det gør øboerne bekymret for alderdommen.

Som øbo på de sydfynske småøer er man afhængig af færgen for at komme til og fra fastlandet. Døgnhjælp til syge ældre er ikke en mulighed på de små øer på grund af den lange sejltid. Det er 56-årige Christel Nielsen fra Lyø utilfreds med.

- Det her gør mig ondt. Der er meget vi som øboer gerne vil finde os i, at vi ikke kan deltage i på lige fod med andre. Vi får aldrig det samme udbud som andre borgere, og det er heller ikke det vi beder om. Men lige præcis når vi er syge, så er det ikke rimeligt, at man ikke kan blive behandlet på en værdig måde, siger Christel Nielsen.

I Faaborg-Midtfyn Kommunes kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje fremgår det, at døgnhjælp ikke er en mulighed på småøerne.

Faaborg-Midtfyn Kommunes kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje

Christel Nielsen og hendes mand valgte i 2014 at flytte til Lyø for at udleve drømmen om en tilværelse på en lille ø.

Burde I ikke kunne have forudset det her?

- Nej, jeg havde ikke forestillet mig, at politikerne ikke mente, at borgerne skulle behandles lige i forhold til loven.

Inden parret flyttede til Lyø, havde de prøvet at forberede sig så godt som muligt på at blive øboer. De kendte øen godt og havde været sejlende dertil som gæster i 10 år.

- Jeg havde virkelig gennemtænkt, hvordan jeg ville have det med, at jeg ikke længere ville kunne gå til koncerter på grund af færgerne. Og hvis jeg blev syg og manglede lægevagten, at jeg så måtte bide smerterne i mig indtil næste færge gik. Men én af de ting, som jeg slet ikke troede var nødvendig at forberede mig på, det var Faaborg-Midtfyn Kommunes håndtering af personlig pleje og hjælp til, når man bliver syg, fortæller Christel Nielsen.

Ikke praktisk muligt
Døgnpleje på småøerne kan rent praktisk ikke lade sig gøre, forklarer Herdis Hanghøi (V), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Vi kan kun yde hjælp inden for færgens sejltider, og færgen sejler ikke om natten.

Færgen er jo kommunal, så kan man ikke rette ind i sejlplanen for at afhjælpe det?

- Det vil jo være et økonomisk spørgsmål, hvis man skal det. Så er man jo nødt til at opveje økonomien i forhold til det tilbud vi har, nemlig at man kan få en midlertidig døgnpleje på fastlandet, siger Herdis Hanghøi.

quote Mange herovre har jo levet et langt liv på øerne, og så synes jeg også, at de skal kunne få hjælp i den sidste tid. Det er for mig at se en grundlæggende værdi i vores velfærdssamfund, at vi kan stole på, at den dag, vi ikke selv kan længere, så har vi støtten fra samfundets side.

Christel Nielsen, Lyø

Hvis øboerne får behov for døgnpleje, har de nemlig mulighed for at søge om en permanent eller midlertidig plejebolig. Det tilbud er dog ikke godt nok, mener Christel Nielsen fra Lyø.

Hvorfor kan I ikke stille jer til takke med, at man kan flytte til fastlandet, hvis man får brug for døgnpleje?

- Det kan vi ren og skær ikke af livskvalitetsmæssige årsager. Mange herovre har jo levet et langt liv på øerne, og så synes jeg også, at de skal kunne få hjælp i den sidste tid. Det er for mig at se en grundlæggende værdi i vores velfærdssamfund, at vi kan stole på, at den dag, vi ikke selv kan længere, så har vi støtten fra samfundets side.

Herdis Hanghøi kan godt forstå, at øboerne gerne vil blive i de velkendte rammer.

- Men på fastlandet er der jo også nogle borgere, der må flytte fra lokalområdet, fordi vi ikke har plejehjem i alle områder. Hvis man skal på plejehjem, så er man nødt til at flytte derhen hvor plejehjemmene er, fastslår Herdis Hanghøi. 

Christel Nielsen håber, at småøerne i fremtiden kan få døgnhjælp.
Christel Nielsen håber, at småøerne i fremtiden kan få døgnhjælp.
Foto: Jonas Bertelsen

En anden udvej
Øboerne har dog også en anden mulighed end at flytte i en plejebolig. De kan nemlig vælge at udpege en hjælper, som for eksempel kan være en nabo eller et familiemedlem.

- Der synes jeg, at udfordringen er stor, hvis vi for eksempel har en gennemsnitsalder på over 70 år. Der er lille sandsynlighed for, at vi har nogen, der er i stand til at stå op om natten for at hjælpe naboen, mener Christel Nielsen.

- Så kan man jo også ansætte en uden for øen, hvis man har en god bekendt, der gerne vil påtage sig den opgave, siger Herdis Hanghøi og fortsætter:

- Jeg kan da godt forstå, at man er lidt bekymret, hvis man skal væk fra sit velkendte lokalområde. Men det er de muligheder, vi har, og sådan har det for øvrigt altid været.

Men er det fair, fordi det altid har været sådan?

- Det er det, der er praktisk muligt for os.

Så det er et ressourcespørgsmål?

- Det er jo et praktisk spørgsmål, om det kan lade sig gøre at få vores personale til øerne om natten, og det kan ikke som det er nu. Så er det, man skal vurdere, hvad koster en færge i forhold til et midlertidigt døgnophold på fastlandet.   

Samme regler gælder i Svendborg Kommune oplyser ældrechef i Myndighedsafdelingen Kirsten Vie Madsen til TV 2/Fyn.

Se mere i serien "Livet på småøerne". Første afsnit sendes den 15. januar kl. 19.55 på TV 2/Fyn Nyhedskanalen.

 

 

Oversigt

    Oversigt