Intet net - ingen udvikling

Intetnetforbindelsen på Fyn er alt for dårlig. Det får nu Region Syddanmark til at kalde de ti fynske kommuner og fem energiselskaber sammen for at få gjort noget ved problemet, som ifølge regionen skader udviklingen på Fyn.

Nogle af dem, der mærker problemerne, er et kærestepar, der vil flytte til Bogense og etablere en virksomhed.

Men parret er nu tæt på at droppe flytningen, fordi intetforbindelsen i området ganske enkelt er for dårlig.

Thomas Christoffersen og Helen Eriksen har netop lejet sig ind i en bygning ejet af Gyldensteen Gods. Men til deres store chok er netforbindelsen meget, meget svag.

- Vi er meget afmægtige. Vi synes, det er ufatteligt, vi kan næsten ikke begribe det, siger Helen Eriksen.

Parret er henholdsvis erhvervspsykolog og arkitekt og stammer fra København og Aarhus.

Planen er at bo og etablere kursusfaciliteter i godsbygningen ved Bogense, men fordi netforbindelsen er så dårlig, får de svært ved at drive virksomhed fra stedet.

- Det er jo frygteligt at skulle flytte ind et sted som man har glædet sig til og drømt om i årevis, man vil skabe noget vækst med mulighed for at ansætte nogle mennesker, og så finder man ud af, hovsa, der er simpelthen ikke noget internet, det havde man slet ikke forestillet sig, siger Helen Eriksen.

Det er historier som den fra Nordfyn, der nu får Region Syddanmark til at samle de fynske kommuner og fem energiselskaber til et møde på mandag.

Her skal de diskutere, hvordan man kan gøre netdækningen på Fyn bedre.

- Det faktum, at internetforbindelserne er så dårlige på Fyn, er hæmmende for tiltrækningen og erhvervsudviklingen, og det er meget alvorligt, og det skal vi gøre noget ved, siger Region Syddanmarks formand Carl Holst (V).

Kun hver tredje har fibernet

Som det er nu har kun hver tredje fynbo adgang til fibernet. Men regionsrådsformanden forventer, at mødet på mandag vil føre de fynske aktører sammen i en stærkere kamp for bedre forbindelser.

- Jeg forventer, at vi allesammen arbejder sammen om at få løst den her problemstilling. Energiselskaberne er en del af det. De skal selvfølgelig rulle noget ud, som kan betale sig, og vi skal arbejde sammen om at sikre, at det kan betale sig, siger Carl Holst.

På Gyldensteen Gods oplever lensgreven, at netdækningen gør det svært at leje boliger ud.

- Jeg tror, det moderne menneske er nået dertil, at man ønsker ikke at være et sted, hvor der ikke er en fornuftig infrastruktur. Sådan har det jo altid været, at man blev behandlet ens på landet og i byen, og det er ikke længere tilfældet, siger lensgreve Frants Bernstorff-Gyldensteen.

Handler det ikke bare om, at I skal være tålmodige, og så kommer der internet en dag?

- Ha ha, jo, men man kan sige, der er jo en forretning, der i mellemtiden så ikke er veldrevet, og det er jo så et spørgsmål om, hvor lang tid vi kan holde til det, siger Helen Eriksen.

Helen Eriksen og Thomas Christoffersen har skrevet under på en lejekontrakt, men overvejer nu fremtiden.

- Vi havde jo forestillet os, at vi kunne være her i mange år, men nu er vi blevet lidt usikre på fremtiden, fordi når man ikke kan drive sin virksomhed her, kan man jo ikke være her, siger Helen Eriksen.

Oversigt

    Oversigt