Iværksætter fra Assens: Hjertestarterskabe skal selv råbe op

Henrik Holm-Nielsen har set flere eksempler på udendørs hjertestartere, der ikke virker. Det vil han gøre noget ved.

Halvdelen af alle hjertestop sker uden for normal arbejdstid, og derfor er det et problem, at rigtig mange hjertestartere sidder inden for i virksomheder og institutioner, hvor de ikke er tilgængelige hele døgnet. 

quote De hjertestartere der ikke virker... Det er jo ikke gjort med vilje. Men vi kan gøre noget for at forbedre det. 

Henrik Holm-Nielsen, Direktør, CABIX, Assens

I Danmark er vi dog de seneste år blevet bedre til at placere hjertestartere udenfor.  Men når hjertestarterne rykkes udenfor, bliver opsynet med dem også ringere. Det er i hvert fald den erfaring, Henrik Holm-Nielsen har gjort sig.

Han har kørt rundt og undersøgt hjertestartere, som er døgnåbne, og her har han fundet ud af, at mange ikke virker. Det kan i værste tilfælde koste liv, og derfor har han nu startet virksomheden Cabix, hvor der skal produceres intelligente hjertestarterskabe.

- De fleste hjertestartere kommer med en lyd, når der er noget galt. Vi har optaget en hel masse forskellige lyde fra hjertestarterne, så skabene kan genkende dem. Hvis skabet så registrerer en af de her lyde, begynder det at blinke rødt og bippe, så skabet tiltrækker opmærksomhed, fortæller Henrik Holm-Nielsen. 

Fakta om hjertestop

De nye hjertestarterskabe skal altså både ved hjælp af lyd og lys sørge for, at ejeren bliver gjort opmærksom på de fejl, der nu skulle være. Med tiden vil Henrik Holm-Nielsen også få det koblet til en app eller et sms-system, så ejeren af hjertestarteren kan få besked med det samme, når der er noget, som ikke virker. 

Inspireret af fejl

Idéen til skabet kom, da Henrik Holm-Nielsen kørte rundt på barndomsøen Bornholm for at orientere sig i forhold til de hjertestartere, der er registreret i TrygFondens hjertestarter-app. Det virker nok lidt underligt, at køre rundt og kigge på hjertestartere, men han har mange års erfaring inden for sygehusudstyr og hjertestarterskabe.

På sine køreture oplevede han både hjertestartere med udløbne elektroder og afladte batterier, skabe uden hjertestartere, skabe uden tilslutning af strøm, hjertestartere uden et beskyttende skab og ødelagte skabe. Forhold der kan koste liv, hvis en person, der vil yde førstehjælp, løber efter hjertestarteren, som så ikke virker. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Problemerne med hjertestarterne er en konsekvens af, at folk er blevet bedre til at stille dem udenfor. I 2013 var 20 procent af alle landets hjertestartere tilgængelige hele døgnet, hvor det i dag er 43 procent. Men måske er det nemmere at overse hjertestarterne, når de er placeret udenfor. 

- Jeg er sikker på, at alle mennesker gør alt, hvad de kan for at tingene skal fungere, men vi er også alle sammen optaget af en travl hverdag og glemmer en gang i mellem ting og sager. Så det er jo ikke gjort med vilje, når der er hjertestartere, der ikke fungerer. Men det er et område, hvor vi kan gøre noget for at forbedre det, siger Henrik Holm-Nielsen. 

Der er i alt registreret 1341 hjertestartere i de 10 fynske kommuner, hvor 763 er placeret udenfor.  

Der bliver gjort klar i de forholdsvis tomme produktionslokaler i Assens.
Der bliver gjort klar i de forholdsvis tomme produktionslokaler i Assens.
Foto: Morten Grundholm

Hjertestartere har betydet flere overlevende

På Odense Universitetshospital har de også oplevet at få hjertestopspatienter ind, hvor de personer, der har ydet førstehjælp har fortalt om hjertestartere, der ikke har virket. 

- Vi har været så heldige, at de mennesker, der har været til stede, har givet hjertemassage, og så er ambulancen kommet hurtigt og har kunne give det stød, der så var nødvendig. Men det er klart, man skal kigge til sin hjertestarter, siger Finn Lund Hansen, overlæge på hjertemedicinsk afdeling på OUH. 

Og heldigvis har den store indsats i forhold til hjertestartere på offentlige steder gjort en forskel.

- Der er flere af de patienter, vi tager i mod, der er vågne, når de kommer til OUH. Det var de ikke tidligere, fortæller Finn Lund Henriksen og tilføjer: 

- De mange hjertestartere betyder, at overlevelsesprocenten er steget fra godt tre procent for 10-12 år siden, og til at være på over 11 procent nu. Det har også en indflydelse på, at de patienter, der overlever, overlever til et bedre liv, hvor de kan det samme, som de kunne før. 

 

Der er stadig forholdsvis tomt i lokalerne i Assens, hvor Henrik Holm-Nielsen kun har en enkelt person ansat. Men der er allerede lavet aftaler med forhandlere i Danmark, Sverige, Norge og Finland, og han forventer at producere 10.000 skabe om året, når produktionen kommer i gang. 

Sådan bruger du en hjertestarter

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt