J-dag udfordres af alternative forslag fra iværksættere

Der er stadig nissepiger, blålys og gratis øl klokken 20.59. Det er dog langtfra den eneste måde, man i 2016 kan fejre, at julen nærmer sig

Torsdag eftermiddag stod en række fynske mikrobryggerier klar med smagsprøver og gode historier omkring deres julebryg på Flakhaven i Odense. En klar markering af, at J-dag i deres optik er et begreb, der tilhører de store bryggerier såsom Albani, Tuborg og Carlsberg. En dag der har tradition for at falde den første fredag i november, hvor "sneen" falder klokken 20.59. En dag, hvor både beværtninger, bryggerier og andre interessenter typisk slår alle sejl til for at få lanceret årets julebryg. En bryg der hos Albani hedder enten Blålys eller Rødhætte. Til trods for man hos Albani holder opskriften på de to bryg tæt ind til kroppen, så tør de godt afsløre, at smagen kommer til at ligge tæt op af sidste års julebryg. 

- Det handler om tradition, og tradition skal man passe på med at ændre for meget ved. Der er mange dygtige mikrobryggerier, der laver god, anderledes og nyskabende øl. Det ændrer dog ikke ved, at mange fynboer, heldigvis, har en god tradition og historie bundet med vores to juleøl. Selvfølgelig tænker vi i, hvordan vi kan bevare den gode tradition, men det handler i høj grad om alt det rundt om vores produkter og mindre om selve indholdet i flasken, forklarer Jesper Larsen, Marketing og Portofolio Manager hos Royal Unibrew. 

 

quote - Det handler om tradition, og tradition skal man passe på med at ændre for meget ved. Der er mange dygtige mikrobryggerier, der laver god, anderledes og nyskabende øl. Det ændrer dog ikke ved, at mange fynboer, heldigvis, har en god tradition og historie bundet med vores to juleøl, forklarer Jesper Larsen, Marketing og Portofolio Manager hos Royal Unibrew. 

 

 

Således ser Jepser Larsen frem til en fynsk fredag med fart over feltet. På en lang række beværtninger rundt om på øen skal Albanis nissepiger forbi og ønske glædelig jul, præcis som det forventes at mange gæster vil benytte dagen til at fejre julens komme med en gratis øl 20.59, og hvem ved, måske et par mere derefter.

Solhverv er den oprindelige tradition

Hos en af de succesfulde fynske mikrobryggerier, Munkebo, har man med sin nyskabende ølproduktion alligevel haft hang til at koble sig på traditionen. Præcis som med andre nyskabende produkter er det udover høj kvalitet også historien omkring produktet man sælger, når brandet fra ens virksomhed endnu ikke kan hamle op med de store spillere på markedet. Således er flere øl fra det nordfynske bryggeri inspireret af vinkingetiden, eksempelvis "Ladby", "Ægir" og "Sif". Også Jólner, der er en juleøl, der i grunden slet ikke har noget med den moderne udgave af jul at gøre. 

- Det vestnordiske ord ”jól” er vidnesbyrd om, at man i Norden i vikingetiden havde en festperiode, hvor der blev drukket og festet for at fejre at det gik mod lysere tider igen. ”At drikke jul” var fra vikingetiden til langt op i 1500 tallet det faste udtryk for at fejre jul. Man udbragte skål for guderne: Njord, Frej og Odin, der havde fået tilnavnet Jólner, som kunne skaffe én et godt og frugtbart nytår, forklarer Claus Christensen, brygmester og grundlægger af Munkebo Mikrobryg. 

Fyn Live sætter fokus på historie, tradition og nyskabelse omkring juleøl i anledningen af den store j-dag fredag d. 4.november. Klokken 17.50 og 18.30 sender vi direkte fra Albani i Odense. Her kan du blandt andet møde Albani og Munkebo Mikrobryg, Kulturredaktør på TV 2/Fyn Martin Mulvad, og mon ikke også de berømte nissepiger kigger forbi. 

Oversigt

    Oversigt