I det fynske folks tjeneste

Jagt efter fynsk ølgær

Danske øl bliver i dag hovedsageligt brygget på ølgær fra andre lande. Men nu skal den danske ølgær genfindes. Et mikrobryggeri og SDU går nu på jagt i Tommerup efter den oprindelige danske ølgær.

Det er Claus Christensen, ejer af Munkebo Mikrobryg, der sammen med professor Nils J. Færgeman fra Syddansk Universitet nu starter eftersøgningen efter ølgær i Tommerup.

- Der vil blive søgt efter forskellige gærstammer som kan brygge en dansk ale, på de historiske gamle danske kornsorter som Amagerbyg, Carlsbyg og Viftebyg fra en økologisk gammel bondegård ved Tommerup, som har bevaret de gamle danske landsorter i produktionen, siger Claus Christensen.

Den danske ølgær blev opfundet i 1877, men har ikke næsten ikke udviklet sig siden, og i dag brygger de fleste bryghuse med gær fra Belgien, Tyskland og USA.

- Det er tanken at der kan findes sporer af den danske ølgær på overfladen af kornet, som kan isoleres med moderne laboratorieteknikker, som ethanol- og pH stress test, og i sidste ende, de nyeste teknikker inden for genetisk fingerprinting til at verificere gærcellernes DNA, forklarer brygmesteren fra Munkebo.

De oprensede gærceller vil efterfølgende blive testet for smag, duft og hvor velegnede de er til industriel brug før de bliver brugt i større skala og finder vej til de danske frokostborde.