- Jeg var blevet indelukket og negativ af en almindelig uddannelse

Mange unge har behov for noget andet end en traditionel uddannelse, når drømmejobbet skal findes. En af dem er Stine Fugl, der har fundet lykken på Munkegården.

Unge med særlige behov passer ikke altid ind på de traditionelle ungdomsuddannelser.

Derfor afholder man torsdag i Dalum-Hallen i Odense en særlig messe for netop dem. Messen hedder 'Ud i fremtiden', og her kommer mere end 30 udstillere med jobtilbud og uddannelsesforslag til de unge. 

Specialtilbuddene har ofte en mere praktisk tilgang til undervisningen og guider også de studerende i hverdagsting som at bruge nem-ID eller offentlig transport, så de unge bedre kan klare sig selv. 

En af de unge, der har haft stor glæde af messen, er Stine Fugl. På Ud i fremtiden blev hun præsenteret for Munkegården, der ligger ved Brenderup på Vestfyn.

Munkegården er et botilbud og en såkaldt STU-uddannelse (Særligt Tilrettelagt Uddannelse) for unge med særlige behov.

Her går Stine i dag på andet år.

- Jeg var ikke klar til en almindelig erhvervsskole. Og så ville jeg ud og prøve noget andet og se, hvad det egentlig var for en uddannelse, jeg ville ind på, siger Stine Fugl og tilføjer:

- Munkegården har hjulpet mig meget indtil nu.

Fokus på udvikling

På Munkegården har de ikke så travlt, men har mere fokus på det hele menneske. Munkegårdens formål er, at unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet, som det er muligt.

- Vi lærer rigtig meget, men over længere tid. Vi har ikke så mange boglige fag, det har vi kun én gang om ugen, og så har vi liniefag flere gange om ugen. Det kan være landbrug, metalværksted, træværksted eller køkken, fortæller Stine Fugl. 

Stine Fugl har haft enorm glæde af Munkegården, der ligger ved Brenderup.
Stine Fugl har haft enorm glæde af Munkegården, der ligger ved Brenderup.

Efter nytår tager Stine Fugl hul på tredje og sidste år på Munkegården. Sådan var det ikke nødvendigvis gået, hvis hun var blevet nødt til at tage en almindelig erhvervsuddannelse.

- Jeg tror ikke, det var gået særlig godt, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg tror, jeg var blevet indelukket og negativ. Ville bare gå i min egen lille boble. Nu er jeg i stedet i en ret meget større boble, hvor der er en hel masse andre mennesker, og går og har det rigtig godt, siger Stine Fugl.

Når hun er færdig på Munkegården, venter næste udfordring i form af en 9.-klasses afgangseksamen i dansk og matematik. Og så videre på en almindelig erhvervsuddannelse. Hvilken ved hun dog ikke endnu.

- Der skal Munkegården også lige hjælpe mig lidt. Men det bliver nok noget med at være kreativ, tror jeg. Eller mennesker eller dyr, siger Stine Fugl.

Hvorfor tror du, du er klar til det nu?

- Det er jeg, fordi jeg har været på Munkegården, og så har jeg bare set, at jeg kan klare tre år her, så hvorfor ikke en anden uddannelse, hvor man lærer noget andet og mere, siger Stine Fugl.

Alle har behov for at se mulighederne

Ud i fremtiden er Danmarks største uddannelsesmesse for unge med særlige behov. I 2016 afholdes messen både i Aarhus, Aabenraa, Odense, Vejle og Roskilde. 

- Det er en gruppe unge mennesker, der har utroligt svært ved at finde ud af, hvad det er, de skal videre. Vi har i dag et ønske om, at så mange som overhovedet muligt kommer igennem en ungdomsuddannelse. Den her gruppe har også behov for at se, hvad der er for muligheder, siger Jens Thygesen, der er medarrangør af Ud i fremtiden-uddannelsesmessen.

- Det her handler om tid for de unge mennesker. De skal have lidt mere tid end normaltfungerende unge mennesker. Og så handler det rigtig meget om relationer. Det at man er et sted, hvor man føler sig tryg, så man kan udvikle sig, siger Jens Thygesen.

Du kan her læse mere om Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

 

 

Oversigt

    Oversigt