Jeg vil mene, at jeg er en udgave af mig selv lige nu...

Iscenesættelse eller kunstnere uden filter? Forfatteren Erling Jepsen har længe delt ud af sin grå barndom. Simon Kvamm arbejder med at blive mindre iscenesat og fjerne filteret mellem sig selv og publikum.

De to kunstneres udtryksformer er langt fra hinanden.

Den 60-årige sønderjyske forfatter, Erling Jepsen, har gennem hele sit forfatterskab delt vidt og bredt ud af sine oplevelser fra barndommens Sønderjylland. Han udleverer både sig selv og alle de andre med hud og hår til læserne i romaner som "Kunsten at græde i kor".

Han var på Heartlands Talk-scene i samtale med musikeren Simon Kvamm, der er kendt fra bandet Nephew og fra De eneste to.

Kvamms udtryk har tidligere stået for det kontrollerede udtryk, pakket ind i sproglig og musikalsk leg.
Nu er han til gengæld nået til en ny fase i sit liv, hvor han er klar til at dele mere ud af sig selv.

Han blev spurgt af moderator Kristian Leth i starten, om hvem der sad i hans stol lige nu. En iscenesat Kvamm eller den eprsonlige Kvamm?

- Jeg vil mene, at jeg er en udgave af mig selv lige nu, lød svaret fra Kvamm, der havde taget paraderne ned i dagens tillidsfulde samtale.

- Folk spørger mig tit: Er det rigtigt at du er lidt arrogant? Jeg opfatter mig som meget mere skrøbelig. Men når man ser på det, jeg har lavet på scenen, kan det godt virke hårdt. Når jeg har siddet hos Clement og sagt at Mike Tramp burde holde sin kæft.

For Erling Jepsen har det været en drivkraft at dele ud af sine egne oplevelser.

- Jeg bruger det at skrive som en søgen i min egen personlige kerne.

Temaet for samtalen var iscenesættelse, og det var noget, Simon Kvamm gik meget op i.

- Der er i vor tid et utrolig stort krav om at skille sig ud. Det gælder i dag om at være så særlig som muligt, og derfor er vi allesammen blevet vores egen iscenesatte presseafdeling med selfiestick på Facebook. Og det synes jeg er ærgerligt.

De var begge to enige om, at det aldrig er rart at svælge i deres egne værker, når først de er udgivet. Erling Jepsen bryder sig ikke om at læse i sine egne bøger, og Simon Kvamm skruer ned for radioen, når han sange kører.

- Når først man er stået op af karbadet, går man jo heller ikke tilbage til det, vel?, som Erling Jepsen udtrykte det.

Simon Kvamm arbejder lige nu med soloprojektet Vandmand, hvor han prøver at gå mere ufiltreret til mødet med publikum. Det kan publikum opleve til efteråret, men på Heartland fik de en forsmag på Kvamms single Vandmand, der handler om Kvamms egen selvopfattelse. Mens andre har set ham som en farlig haj, har han bare følt sig som en skrøbelig vandmand.

Se sangen nederst i artiklen.

Da vi talte med publikum efter samtalen, var der bred enighed om, at de havde lært de to kunstnere bedre at kende..... medmindre det hele da var iscenesat!
Tvivlen lurer lige under overfladen.

 

Var det iscenesat? Pernille Clausen og Malene Forstholm om samtalen mellem Kvamm og Jepsen.

 

 

Simon Kvamm - Vandmand. Unplugged foran publikum i Heartlands Talk-telt

 

 

Oversigt

    Oversigt