Jegind: Kulturpengene skal ud af København

Statens kulturstøtte lander alt for tungt i København. Det mener Odenses By- og Kulturrådmand, der prøver at påvirke kulturministeren til rydde op, hvor det gør ondt.

Kulturminister Bertel Haarder har for nylig åbnet for debatten om statens kulturstøtte, som han håber kan granskes, så danskerne får mere og bedre kultur for de samme penge.

Og nu blander ministerens partifælle, Odenses By- og Kulturrådmand, Jane Jegind, sig i debatten. Hendes budskab er først og fremmest geografisk - pengene skal ud i provinsen.

- Vi trænger simpelthen til en omlægning. Alt ned fra bordet, siger hun.

Hendes pointe er, at staten for øjeblikket lægger 1126 kr. i kulturstøtte pr. indbygger i Københavns Kommune, mens indbyggerne i Odense får for 467 kr. statsstøttet kultur. Ifølge hende en total skævvridning, der understreges af, at Københavns Kommune selv kan nøjes med at bruge 309 kroner pr. indbygger, fordi staten finansierer størstedelen. Til sammenligning bruger Odense 759 kr. pr. indbygger til kulturformål.

- Når jeg kigger ind i, hvordan kulturmidlerne er fordelt, så baserer det sig på rigtig gamle aftaler og traditioner, der er op til 30-40 år gamle, siger hun og kritiserer dermed et fastlåst støttesystem, som ingen tør røre ved.

For eksempel får kunstmuseet Arken i Ishøj årligt 31,6 millioner kr. i statsstøtte, mens kunstmuseet Brandts i Odense kun får 2,65 millioner i statsstøtte, selvom begge museer har de samme forsknings- og formidlingsforpligtelser. 

 

quote Lad os starte forfra og lave nogle fælles, gode, objektive kriterier

Jane Jegind, By- og Kulturrådmand, Odense, Venstre

Årsagen skal findes i det gamle amtslige støttesystem, hvor det nu nedlagte Københavns Amt prioriterede en stor støtte til Arken. Det beløb blev fastfrosset og overført som statsstøtte ved amternes nedlæggelse i 2007. På samme tidspunkt var Brandts endnu ikke fusioneret til det museum, som det er i dag, og det fynske museum har derfor ikke fået samme fordele ved fastfrysningen i 2007.

 

Da museumsloven blev ændret politisk i 2012, forsøgte man at ændre støttefordelingen, men det viste sig at være så omfattende, at man ikke kunne opnå enighed. Derfor blev intet ændret. 

Nu håber Jane Jegind med sit opråb fra provinsen, at ministeren får samlet mod til at tage fat, hvor det gør ondt.

- Lad os starte forfra og lave nogle fælles, gode, objektive kriterier, der tager hensyn til, at vi har kultur i hele Danmark - for alle danskere.

 

 

Oversigt

    Oversigt