Jørn på 77 er den ulønnede handyman i Odense Roklub

Idrætsklubber på Fyn bliver i stigende grad ledet og drevet af frivillige ældre, viser en ny undersøgelse fra SDU. En af dem er 77-årige Jørn Wennerstrøm.

Jørn Wennerstrøm bruger meget af sin fritid i Odense Roklub.

- Der løber nogle timer på. Og der er selvfølgelig også alt det der med regnskab, hvad vi har købt og så videre, ikke. Nu har jeg indkøbssedlen her på et stykke træ. Det skal jeg have købt, det er noget vi sdkal bruge på tirsdag, siger Jørn Wennerstrøm.

Jørn Wennerstrøm fungerer som roklubbens ulønnede handyman. Han bygger og fixer alt fra robåde til skraldespandsbeholdere.

- Jeg kan godt lide at bruge hænderne, men jeg kan også godt lide at se, at tingene kommer til at fungere i en sammenhæng, siger han.

Jørn er bare en af mange frivillige
En ny undersøgelse fra SDU viser, at Jørn Wennerstrøm bare er én ud af mange ældre, der vælger at blive frivillig.

- Faktisk er der sket en femdobling på træner- og instruktørsiden, fra 4 til 19 procent, og på ledersiden er der sket en tredobling, fra 9 procent til 26 procent, så det er en ret markant udvikling, siger Karsten Elmose-Østerlund, der er adjunkt ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU, og fortsætter:

- En del af forklaringen er, at der er kommet flere ældre i befolkningen i det hele taget, over de  11 år, som denne undersøgelse er lavet over, og så er der også kommet flere frivillige i idrætsforeningerne, så det vil sige, at de ældre også er blevet mere aktive. 

Tirsdagsklubben
Jørn Wennerstrøm er en del af et hold pensionister, der er frivillig i Odense Roklub. Holdet kalder sig for Tirsdagsklubben.

- Der er elektrikere, og der er bankfolk. Det er ikke, fordi de ellesammen er håndværkere. Nej, det er fordi, der er folk, der har en interesse i det. Der er selvfølgelig også lidt socialt i det, ikke. Når man er sammen og snakker, siger Jørn Wennerstrøm.

De ældre er også blevet en vigtig ressource for Odense Roklub:

- Vi kan ikke måle det i kroner og øre, fordi det er et rigtig stort arbejde. Lige nu er vi for eksempel ved at bygge nyt klubhus, så al indretning af hylder til vores bådmateriel, det står de for. Det er jo en stor, stor økonomisk gevinst for roklubben, siger formand, Michael Vindinge Sørensen.

Slet ikke færdig som frivillig
Selvom Jørn Wennerstrøm er ved at være oppe i årene,  er han ikke færdig med det frivillige arbejde i klubben.

- Det regner jeg da med. Jeg har tidligere været en del af bestyrelsen, og nu skal vi have generalforsamling i næste uge, og der har jeg sagt ja til at tage en tur mere, siger Jørn Wennerstrøm.

- Jeg håber da, jeg kan leve nogle år endnu, griner han.

 

Oversigt

    Oversigt