Johnny skal på jobdate i sit eget boligområde

10 virksomheder er klar med 24 konkrete jobs til de 35 ledige, der er inviteret til jobdating i deres eget boligområde.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gartnerimedhjælper, arbejdsmand eller telemarketingmedarbejder. 

Virksomhederne er mødt op med en bred vifte af jobs, som man kan søge uden umiddelbart at have gået mange år i skole. Det er Boligsocialt Hus, som har fået ideen til at flytte jobsøgningen ud  i boligområdet i Aktivitetshuset på Stærmosegården i Odense. 

- Essensen er, at møde de mennesker, der har en ringe tro på, at der er plads til dem. Når de så har lejlighed til at gå rundt og mingle og møde virksomhederne, så bliver det mere konkret, siger Carsten Degnebolig, der er beboerkonsulent i BoligSocialt Hus.

En af deltagerne er 33-årige Johnny Lyster. Han har gået ledig i knapt seks år, hvor han har været igennem forskellige praktikker. Han synes, mødet med virksomhederne er en god ide.

-Face-to-face-snak giver mere, fordi jeg har problemer med at skrive om mig selv. Hvad skal jeg skrive og hvordan kan man fange deres opmærksomhed? Så er det godt, at virksomhederne her kan møde en personligt, siger han.

quote -Face-to-face-snak giver mere, fordi jeg har problemer med at skrive om mig selv. Hvad skal jeg skrive og hvordan kan man fange deres opmærksomhed? Så er det godt, at virksomhederne her kan møde en personligt

Johnny Lyster, ledig, Odense

Ifølge de sidste tal fra De Regionale Arbejdsmarkedsråd, så er den sæsonkorrigerede ledighed steget på Fyn.  Tallet er steget med 116 personer fra november til december 2016. Der er nu 11.485 ledige,  eller 5,3 procent af arbejdsstyrken på Fyn.

Håndholdt indsats

Deltagerne i jobsøgningsforløbet er jobparate kontanthjælpsmodtagere, som bor i de fire almnennyttige boligområder i Korsløkken, Risingplanen, Stærmosegården og Skt. Klemens parken. BoligSocialt Hus er de fire helhedsplaners fælles sekretariat. Der bor ialt omkring 4.850 beboere og fælles er, at der er høj ledighed og manglende uddannelsesniveau blandt beboerne. 45 procent af dem er ikke i beskæftigelse.

- Folk har svært ved at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Vi kan se, de har brug for en mere håndholdt indsats for at komme forrest i køen. Der, hvor vi skiller os ud med dette projekt er, at det her er reelle jobs, siger Carsten Degnebolig.

Virksomhederne er rykket ud for at møde de ledige med jobs i Aktivitetshuset i Stærmosegården i Odense Foto: Morten Grundholm
Virksomhederne er rykket ud for at møde de ledige med jobs i Aktivitetshuset i Stærmosegården i Odense Foto: Morten Grundholm

Ud af 68 kontanthjælpsmodtagere, der er vurderet jobparate, er 35 mødt op til jobsøgningsforløbet. Det dækker over fire dage, hvor deltagerne får hjælp til at skrive et CV og bliver rustet til en kommende jobsamtale.

Første dag møder de 10 virksomheder, som vil præsentere i alt 24 jobs, der ikke bliver slået op andre steder. Derfor er det kun de 35 deltagere, der kan søge dem.

- Det smarte er, at de ledige kan se, at der er en rimelig stor sandsynlighed for, at de kommer i arbejde. Det er reelle jobs, der er tale om, siger Kristoffer Nothlef, som er jobcenterchef i Odense.

Johnny Lyster vil  gerne arbejde i en butik og har sendt mange ansøgninger afsted. Men forgæves. 

-For det meste får jeg at vide, at de vil helst gerne have ungarbejdere, fordi det er billigere. De er også lettere at skifte hurtigt ud. Det er det, jeg oplever, men jeg ved jo ikke, hvordan det er bag kulisserne, siger han.

Personligheden er vigtigst

Virksomheder lige fra telemarketingselskabet Modstrøm til Gartneriet Tingdahl har meldt sig med arbejde til de ledige. På gartneriet har de udvidet medabejderstaben med fire ansatte det seneste år til nu 16-17 ansatte. Her er direktør Per Christensen klar til at bruge ekstra tid på at få to ledige ind i produktionen. Men kun, hvis han møder motiverede ansøgere.

- Vi ser ikke på deres fortid, eller hvad de har været igennem. Vigtigst er, at de er topmotiverede og kan tage fat. De skal have den rigtige indstilling til at tage fat,  når vi får travlt, siger han.

Per Christensen fra Gartneriet Tingdahl har to jobs med til de rigtige ansøgere.
Per Christensen fra Gartneriet Tingdahl har to jobs med til de rigtige ansøgere.

Gartneriet går en travl forårssæson i møde og det er medarbejderne, der bærer igennem travlheden. Virksomheden  får mange henvendelser fra østeuropæere, der bliver tiltrukket af de høje danske lønninger. Men gartneriet vil gerne give ledige danskere chancen for at komme i arbejde.

-Jeg synes, det er noget skrammel, at så mange tusinde danskere har svært ved at komme tilbage til arbejdsmarkedet. De skal have chancen, og hvis de er stabile og motiverede, så har vi job til dem, siger Per Christensen.

Motivationen i top

Formålet med jobsøgningsforløbet er at bringe de ledige tættere på arbejdsmarkedet. Mange af dem har en baggrund, hvor de mangler tro på, at der er en plads til dem. Det kan være på grund af mange skoleskift, manglende uddannelse, flere påbegyndte uddannelser eller at de måske har mistet jobbet under fyringsrunder.

- Det er dem længst væk fra arbejdsmarkedet, der skal i job. Vi ser på det enkelte individ, og kigger på, hvad de hvad har brug for. Når virksomheder siger "Hej, det er faktisk dig, vi har brug for" - så er motivationen i top. Og så gør det også vores efterfølgende arbejde nemmere, siger Carsten Degnebolig.

Forløbet slutter torsdag den 9. marts, hvor der vil være job til 24 udaf de 35 deltagere. 

- Det er ikke spild af tid for de, der ikke får job. De bliver klædt på til at skrive cv og møder virksomheder. Så der er ikke tabere, men nogen der vinder mere end andre, siger Kristoffer Nothleff fra Jobcenteret i Odense

Det er Boligsocialt Hus' mål at afvikle et jobsøgningsforløb som dette to gange om året fremover. 

 

Oversigt

    Oversigt