Josefine fylder bibliotekshylderne: I dag kommer pengene

Når biblioteksafgiften i dag fordeles til de danske forfattere, er fynske Josefine Ottesen med i toppen. Hun er stolt over at hjælpe børn til at læse.

200.266 bøger.

Så mange eksemplarer har de danske biblioteker stående af Josefine Ottesens 294 titler, og de mange eksemplarer er medvirkende til, at hun i dag modtager 651.066 kroner i biblioteksafgift.
Kun Bjarne Reuter modtager en større andel af biblioteksafgiften, nemlig 769.047 kr.

Og hendes egen reaktion på at ligge med i toppen over modtagerne er stolthed.

- Jeg ligger med i toppen, fordi mine bøger får lov at fylde meget på både folkebiblioteker og skolebiblioteker. Og jeg er især stolt af, at jeg får lov at fylde så meget på skolebibliotekerne. For det er en stor ære for mig, at mine bøger for eksempel hjælper en otteårig med at knække læsekoden. Det er vigtigere for mig, end at en voksen læser en krimi.

Når biblioteksafgiften udbetales, er det ialt 175,8 mio. kr, det handler om. De bliver fordelt på 8.522 personer, der altså modtager 20.630 kr. i gennemsnit. Fordelingen udregnes på baggrund af, hvor mange bogeksemplarer der findes på bibliotekerne, bøgernes genre og sidetal. Og der fylder Josefine Ottesen altså meget.

Biblioteksafgiften er dermed et honorar, der belønner kvantitet frem for kvalitet. For i udregningen er der ingen kvalitetsbedømmelse. Groft sagt kan man altså blive belønnet for at sprøjte halvdårlige bøger ud med lidt tekst på mange sider.

Og dog. Josefine Ottesen mener, at dårlige bøger hurtigt bliver fjernet fra bibliotekerne og dermed fra grundlaget for udbetalingerne.

- De er utrolig skarpe på bibliotekerne til at fjerne det, der ikke bliver udlånt. Det vil de simpelthen ikke bruge penge på at have stående.

Josefine Ottesen udgav sin første bog i 1983. Den seneste udkom i 2015 med titlen Havenisserne flytter ind.

Her kan du se Top 10 over modtagere af biblioteksafgiften.

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt