Kampen om kvinder er skærpet på Fyn

I samtlige fynske kommuner er der flere mænd end kvinder i aldersgruppen 20 til 29 år. Der er 84 procent flere mænd end kvinder på Ærø i aldersgruppen.

Kvinderne søger til storbyen for at få en uddannelse og skabe en karriere. Mændene bliver i provinsbyerne. Det er den korte konklussion på en stribe tal, som nyhedsbrevet fra Kommunernes Landsforening, Momentum, har haft under bearbejdning.

Tallene dækker over aldersgruppen 20 til 29 år og på Fyn og øer er tendensen klar. Her bliver der i otte ud af 10 kommuner flere og flere mænd i 20'erne. 

Svendborg, Assens og Nordfyns kommuner kan fra 2008 til 2016 notere otte-ni procentpoint flere unge mænd. Til gengæld er tallet faldet drastisk på Ærø, som i 2008 havde ikke færre end 122 procent flere mænd end kvinder i aldersgruppen. I 2016 er der 84 procent flere mænd på Ærø. 

Også i Nyborg Kommune er tallet lavere, men her er faldet marginalt, så der i dag er syv procent flere mænd mod 11 procent for otte år siden.

De fynske tal i følge Momentum
 

 
 

Kvinder søger udfordringer

Hverken det landlige liv eller ligusterhækken i byerne lader til at være noget, der tiltaler unge kvinder i 20'erne. På landsplan kan 69 kommuner registrere mindst ti procent flere mænd end kvinder i aldersgruppen 20-29. 

I følge Rasmus Ole Rasmussen, lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, skyldes det, at kvinderne søger flere udfordringer.

 - Det er ikke kun, fordi kvinderne flytter væk for at tage uddannelse, det er også fordi, de ikke har noget at komme tilbage til.

- I mange byer forsvinder en stor del af serviceudbuddene, fordi der centraliseres. Det betyder, at muligheden for at udnytte sine kvalifikationer på arbejdsmarkedet er forsvundet mange steder, siger Rasmus Ole Rasmussen til Ritzau.

Momentums undersøgelser viser desuden, at Svendborg med cirka 58.000 indbyggere oplever det samme som mellemstore byer som Viborg og Aalborg, at mændene bliver efterladt.

Rasmus Ole Rasmussen tror, at årsagen er, at mændene kobles af på uddannelsesfronten.

I Odense er kvinder og mænd lige

I Odense er der stort set lige mange mænd og kvinder i aldersgruppen. Men mens der i 2008 var to procent flere kvinder, er der i dag én procent flere mænd.

Oversigt

    Oversigt