Kan maling og lys redde døde udkantsbygninger?

Overalt i de små landsbyer står lukkede butikker mørke og tomme i gadebilledet. Nu vil kunstprojektet Forladte Facader afprøve, hvordan de kedelige facader kan få et nyt liv.

Det kommer ikke bag på nogen, at der er stille i gaderne i Nørre Broby på en almindelig formiddag.

- Nørre Broby er jo blevet en død by, fortæller Karl Bent Madsen, der bor i byen. 

Og det er længe siden, der var kunder i den lokale el-forretning. Og dermed deler den skæbne med mange andre butikker, der engang lå i landsbyerne.

- Den har stået tom i en lang periode, fortæller Rita Madsen, mens hun er på vej hen til busstoppestedet. Hun bor også i byen og har tit lagt mærke til el-forretningen,  for den ligger lige dér, hvor hun venter på bussen.

Men nu er det begyndt at pusle inde bag ruderne. Billedkunstner Katrine Würtz Hansen og arkitekt Ina Hjorth Jacobsen vil med projektet Forladte Facader gøre butikken spændende at se på udefra ved at skabe et nyt rum.

- Ved hjælp af lys prøver vi så at åbne op for det nye rum og de her tanker og fantasier, forklarer Ina Hjorth Jacobsen.

Det er tanker om udkantsdanmark, der har fået kunstneren og arkitekten i gang med projektet. For ideen er, at kunst kan gøre de forladte facader lidt mere spændende at bo ved.

- Det er lidt utopisk at tro, at man skal lave det hele om til kunstværker, men det er mere en måde at få folk til at tænke på en anden måde. Der er mange muligheder. Det her er bare én ide, siger Katrine Würtz Hansen om projektet.

Og Ina Hjorth Jacobsen supplerer:

- Det ville være dejligt, hvis det kunne inspirere til nogle nye måder at gribe de her bygninger an på. I stedet for at lade dem stå og måske i sidste ende rive dem ned.

Landsdækkende projekt

Tre facader i landet kommer under de to kvinders kærlige behandling. Tidligere på sommeren lagde de sidste hånd på en bygning i Odsherred og senere kommer turen til en stationsbygning i Jerup ved Frederikshavn.

I Nørre Broby bliver der tale om en række kulisser, der med belysning skal blive til en ny visuel oplevelse.

- Så du møder et rum, der er fyldt med gul farve. Og inde i enden af rummet møder du en blå lysflade, forklarer Katrine Würtz Hansen.

Snart får beboerne i Nørre Broby lidt mere at se på, når de passerer den gamle el-forretning.

- Det er sgu da meget fint, siger Karl Bent Madsen, der godt har lagt mærke til aktiviteten ved butikken.

Og Rita Madsen, der stiller sig i venteposition til bussen, har også lyst til at kigge gennem ruderne.

- Jeg står jo nogle minutter og venter. Så kan man jo godt lige slå et blik ind og se, hvad der sker.

Men om det også er godt for selve byen, at butikken får et kunstnerisk udtryk, det er Rita Madsen ikke klar til bedømme.

- Det kan jeg ikke svare på nu. Det skal vise sig.

Der er fernisering på værket i Nørre Broby lørdag d. 27. august kl. 13.

Projektet er blandt andet støttet af Statens Kunstfond og man kan læse mere på www.forladtefacader.dk.

Oversigt

    Oversigt