Kaotisk kontanthjælpsreform

Den nye kontanthjælpsreform er lige på trapperne, men den skaber allerede nu masser af forvirring og frustration.

Det er ikke kun modtagerene af kontanthjælpen, der er forvirrede. Socialrådgiverne kan heller ikke give klar besked til modtagerne om, hvilke økonomiske konsekvenser den får.

Det mærkede 20-årige Maria Lauritzen og hendes samlever fra Svendborg, de de ville have besked om deres økonomiske fremtid.

Maria Lauritzen er sat til at føde på OUH søndag, så Elias på 14 måneder får en lillesøster eller lillebror. Men Maria og kæresten Kasper er på kontanthjælp, og fra den første januar ved de ikke, hvad de har af penge.

- Vi ved ingenting, siger Maria Lauritzen.

Årsagen er kontanthjælpsreformen, der træder i kraft den 1. januar. Unge under 30 år er ikke længere på kontanthjælp, men på uddannelsesydelse eller aktiveringsydelse, der svarer til SU.

Det kan for Maria og Kasper betyde en samlet nedgang i indkomste på 12.000 kroner om måneden. Men de kan ikke få klar besked hos kommunen.

- Jeg får at vide, at de regner med at jeg falder i ydelse per 1. januar 2014. De ved ikke hvor meget, og de ved ikke om egentlig reelt falder. Så jeg kan ikke få noget klart svar, og jeg får at vide, at det ville de rigtig gerne give mig, men det kan de bare ikke, siger Maria Lauritzen.

Problem for socialrådgiverne

Problemet med reformen er, at socialrådgiverne først kan beregne borgernes ydelser, når reformen er trådt i kraft.

Derfor kan de ikke melde klart ud på forhånd. Det er også en frustrerende situation for medarbejderne.

- Det er det også, og det er også nogle svære vurderinger, man skal lave for en ung, om man tror at de i løbet af et år ville kunne starte uddannelse. Og hvis man tror det, så skal de på den lave ungeydelse, og hvis man tror de ikke kan det, så kommer de på den høje, siger Anne Jørgensen, der er formand i Dansk Socialrådgiverforening, Syddanmark.

Politikerne, der står bag reformen, undrer sig over, at maskinen ikke er gearet til at give borgerne klar besked. De vil nu have sagen undersøgt.

- Jeg får jo også mails fra borgere, der går til deres kommune og får at vide, at den ved ikke, hvordan de er stillet på den anden side af nytår. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvor meget kommunerne kunne gøre for at give borgerne bedre besked, eller hvor meget der kommer inde fra ministeriet, men det er jo helt sikkert, at borgerne har ret til at vide, hvor man står, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg (DF).

- Det synes jeg ikke er i orden, at nogle mennesker skal gå og vente i 14 dage eller tre uger med at få den usikkerhed af vejen; hvordan ser mit eksistensgrundlag egentlig ud, siger Jan Johansen, der er medlem af beskæftigelsesudvalget (S).

Først afklaring 1. februar

Maria Lauritzen må nu spændt se frem til den første februar, for at se hvad hun har.

- Og når jeg har den første ydelse på min konto efter den nye ordning, før det ved jeg ikke, jeg tør ikke gætte på noget, siger hun.

Reformens hovedformål er at få unge under 30 år i enten uddannelse eller job.

Oversigt

    Oversigt