Karakterer ikke nok: SDU tager studerende til samtale

På en lang række af SDU’s bacheloruddannelser skal kommende studerende nu gennem test og samtaler, før de kan blive optaget på deres drømmestudie.

Syddansk Universitet skruer op for kravene, hvis man vil søge ind gennem kvote 2. I år har 8.050 personer søgt en SDU-uddannelse gennem kvote 2, og det er en stigning på fem procent i forhold til året før. Samtidig har der været en fremgang på 12 procent af unge, der har SDU som førsteprioritet.

Der har især været en øget søgning mod jura, statskundskab, datalogi, erhvervsøkonomi HA samt på en række ingeniøruddannelser. Alle områder, hvor universitetet nu indfører test.

SDU indfører det ny optagelsessystem for at mindske frafaldet på studierne.

- Vi gør det for at skabe et bedre match mellem den studerende og den uddannelse, de ønsker at komme ind på. Det er et at de vigtigste valg, når en ung skal vælge studieretning, og nu hvor der er indført uddannelsesstop er det meget sværere at vælge om, så det er endnu vigtigere end tidligere, at de unge vælger rigtigt første gang, siger Syddansk Universitets rektor Henrik Dam. 

Et par museklik er ikke nok
SDU vil med optagelsestesten i foråret give kommende studerende en større bevidsthed om, hvad det kræver at læse på universitetet.

Når en ansøger aktivt tilmelder sig og møder op til en test på SDU, er det en god indikation på, at hun eller han har reflekteret over sit uddannelsesvalg og er villig til at yde en indsats for det.

— Vi synes ikke, at det er nok at sidde derhjemme og klikke med musen, når man træffer en så vigtig beslutning om sin fremtid. Vi vil gerne møde vores kommende studerende og sikre os bedst muligt, at de har evnerne og viljen til at gennemføre en universitetsuddannelse, siger Henrik Dam.

Gode erfaringer fra medicinstudiet
Det er ikke helt nyt med tests og samtaler på SDU. Allerede tilbage i 2008 indførte man ordningen på medicinstudiet, og det har vist sig at være en god ide.

- Vi har gode erfaringer, hvor vi næsten har halveret frafaldet på medicinstudiet, siger Henrik Dam.

Der er dog intet specifikt mål for, hvor meget man ønsker at nedbringe frafaldet på de studieretninger, der nu bliver omfattet af de nye optagelseskrav.

- En hver nedbringelse er velkommen, siger Henrik Dam.

Fakta om testbaseret optag på SDU

 

Oversigt

    Oversigt