Kaskelothval på afveje: Kan du se den i Lillebælt?

Måske svømmer en af verdens største tandhvaler, kaskelothvalen, rundt i Lillebælt og desperat søger efter føde.

Den kaskelothval, som mandag aften blev observeret i Vejle Fjord, er ikke set tirsdag - det kan betyde, at den har forladt fjorden og er kommet ud i Lillebælt.

Men fremtidsudsigten for kaskelothvalen ser ikke alt for god ud, vurderer Lasse Fast Jensen. Han er biolog og inspektør på Søfarts- og Fiskerimuseet i Esbjerg.

- Kaskelothvalen lever primært af blæksprutter, og dem er der ikke voldsomt store mængder af i de indre danske farvande.

- Den ser også noget afmagret ud på billederne. Det, at der ikke er megen føde, den er afmagret og er langt hjemmefra, gør, at den har en øget risiko for at strande, siger biologen.

Er det den fra Hornbæk?

En kaskelothval blev set ud for Hornbæk i Øresund 9. maj, og det kan være den samme, der nu er spottet i Vejle Fjord.

- Vi ser jævnligt strandede kaskelothvaler ved den jyske vestkyst. I sidste uge strandede en død kaskelot ved Fanø. Men det er usædvanligt, at de kommer ind i de indre danske farvande som i dette tilfælde Vejle Fjord, siger Lasse Fast Jensen.

30 døde kaskelothvaler

Tidligere på året blev der fundet omkring 30 døde kaskelothvaler i Nordsø-området. Hvalen ved Vejle Fjord kan have været med i denne flok af hvaler, der af uvisse årsager kom på afveje, lyder det fra eksperten.

- Han-kaskelothvaler færdes i grupper, hvor de trækker på en nord-syd gående rute fra ækvator til det arktiske område for at fouragere.

- Gruppen på de 30 hvaler forvildede sig måske ind i Nordsøen i stedet for at dreje af i tide og søge mod Atlanterhavet før England, hvor de burde svømme vest om, siger Lasse Fast Jensen.

Hvorfor hvalerne kom ud af kurs vides ikke.

- Der er mange teorier, og faktorer som storme og skibes brug af voldsomt sonarudstyr har været nævnt. Men vi ved ikke voldsomt meget om det, siger Lasse Fast Jensen.

Verdens største

En kaskelothval er verdens største tandhval og kan blive op til 20 meter lang med en vægt på op til 55 ton.

Oversigt

    Oversigt