Kerteminde Kommune: Vi skal selv kunne godkende plejefamilier

Kasper Olesen, formand for Børn- og Skoleudvalget i Kerteminde Kommune, er uenig med Børne- og Socialministeren, der vil fjerne muligheden for, at kommunerne selv godkender plejefamilier.

Kommunerne skal stadig kunne godkende plejefamilier. Det mener Kasper Olesen (S), formand for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune.

Børne- og Socialminister, Mai Mercado (K), vil ellers samle partierne på Christiansborg for at undersøge, om man kan lave en lovændring, der skal sikre, at Socialtilsynet skal foretage godkendelserne af plejefamilierne i stedet for kommunerne. 

Men ved Kerteminde Kommune bliver den besked ikke vel modtaget.

- Jeg er ikke enig med ministerens forslag.  Intentioner om, at der skal være flere krav til de plejefamilier, som vi selv godkender er fint, men det er vigtigt, at vi selv kan godkende plejefamilier, for nogle gange skal vi altså rykke hurtigt, siger Kasper Olesen.

Større faglighed hos Socialtilsynet

Hele sagen kommer i kølvandet på plejefamiliesagen fra Odense, hvor en plejefamilie for tredje gang er blevet politianmeldt for vold, og hvor Odense Kommune valgte at lade et barn blive hos familien i 2013, selvom kommunen havde valgt at fjerne de tre ældre søskende. I januar blev det sidste barn så fjernet og kommunen meldte plejefamilien for vold. 

Sagen fik Mai Mercado til at kræve en redegørelse fra kommunen, og den fik hun fredags. Det er på den baggrund, ministeren nu vil ændre loven. 

- I dag er det jo en mulighed, at kommunerne selv kan gå ind og godkende plejefamilierne. Det er faktisk dét, der er sket i det her tilfælde, og der lægger jeg op til en drøftelse med partierne, hvor det fremover skal være Socialtilsynet, som foretager disse godkendelser. Simpelthen fordi at Socialtilsynet har en større og bedre faglighed end kommunerne, siger mai Mercado.

Formand: Det går for langsomt

Men Kasper Olesen, formand for børn- og skoleudvalget i Kerteminde Kommune, mener ikke, det er en god ide, fordi det kan blive et problem, hvis det kun er Socialtilsynet, som kan godkende plejefamilierne.  

- Vi har konkrete eksempler her i kommunen, hvor vi skal rykke ud med få timers varsel for at hjælpe børnene. Så kan vi altså ikke vente på en lang godkendelsesproces fra Socialtilsynet, som vi til tider har oplevet som rigidt, siger Kasper Olesen.

I øjeblikket er det kommunerne selv, der også står for tilsyn og supervision med de plejefamilier, som kommunen godkender. Her kunne Kasper Olesen godt se en mulighed for at ændre praksis.

- Vi bør fortsat kunne godkende plejefamilier, men en idé kunne jo være, at opfølgningen og tilsynet med plejefamilierne så blev flyttet fra kommunen og over til tilsynet.

Socialtilsynet oplyser til TV 2/Fyn, at det i øjeblikket tager mellem 70 og 80 dage at blive godkendt som plejefamilie hos Socialtilsynet, fra den dag man ansøger.

 

Oversigt

    Oversigt