Kerteminde: Sol, sommer og strandsvin

Med sol kommer det gæster på stranden. De kommer med grill. Og mad. Og øl. Og badetøj, badebold og hygge. Men de glemmer affaldsposerne.

Til at blive ked af

2507 Strand 2

- Når jeg ser det affald, så bliver jeg ked af det, det ødelægger så meget.

Birgitte Ullum går tur på Nordstranden i Kerteminde som hun gør det hver eneste morgen. Få andre er også stået op før klokken 07.00 - men det er ikke dem, der har smidt de enorme mængder affald, der ligger langs den sanddækkede havnefront.

Affald overalt

2507 Strand 4

Affaldet stammer fra de bade og grill-gæster der har været på stranden dagen i forvejen. Rigtig mange glemmer at rydde op, og derfor skal andre gøre det så der er klar til et nyt ryk-ind.

Mogens Printzlau leder den gruppe på seks, der fjerner affaldet hver morgen.

- Det er utroligt hvad folk efterlader hernede: Håndklæder, strømper, sko, badetøj. Det værste vi finder hernede, det er smadrede flasker. Så bliver jeg skide sur, for der er mange mennesker hernede. Folk med hunde og børn, som risikerer at træde i det, siger han.

Koster kassen for kommunen

2507 Strand 3

Kerteminde Kommune betaler for oprydningen. Det skal gøres - men det er med penge, der kunne være brugt langt mere fornuftigt andre steder.

- Det ville være rarest, hvis folk selv deponerede affaldet i de dertil indrettede spande, som der er masser af af rundt omkring. Problemet er nok, at folk ikke tænker over, at det er enorme mængder og meget energi, der skal bruges på at rydde op efter dem, forklarer SFs Torben Andersen, der er viceborgmester i kommunen.

"Hold stranden ren"

Rundt omkring på stranden er der skilte med "Hold stranden ren," og inden sommeren er der opsat 16 ekstra skraldespande. Men lige lidt hjælper det.

- Jeg forstår det ikke, det skorter jo ikke på opfordringer til at rydde op. Jeg møder ofte møder kendinge hernede, og vi snakker jo som regel om det. Slemt er det. Desværre, siger Birgitte Ullum, inden hun traver videre på sin tur.

Torsdag eftermiddag forsvinder skyerne, og solen kommer tilbage. Det samme gør gæsterne. Og affaldet.

2507 Stand 6

Oversigt

    Oversigt