Klaus venter på lægevikaren: - Jeg ved ikke, hvem jeg får næste gang

Slut med familielægen. Klaus Lorentzen er en af de første patienter i Rudkøbings nye regionsklinik.

Klaus Lorentzen har hele livet haft den samme læge, men mandag møder TV 2/FYN ham i venteværelset i Rudkøbing, hvor han skal ind til en af de lægevikarer, som er tilknyttet landets første permanente regionsklinik. 

quote Min egen læge har jeg jo kendt hele mit liv. Nu skal jeg så have ham her i dag, og så ved jeg ikke, hvem jeg får næste gang

Klaus Lorentzen, patient i regionsklinikken

Og det er en noget anderledes måde at besøge lægen på. 

- Min egen læge har jeg jo kendt hele mit liv. Nu skal jeg så have ham her (læge Kim Rønhof red.) i dag, og så ved jeg ikke, hvem jeg får næste gang, fortæller Klaus Lorentzen. 

Langeland har haft store problemer med at tiltrække læger, der vil købe egen praksis. Nu har Region Syddanmark så valgt at åbne landets første regionsklinik med to læger og klinikpersonale.

Kim Rønhof og Klaus Lorentzen møder hinanden for første gang. Kim er læge og Klaus patient.
Kim Rønhof og Klaus Lorentzen møder hinanden for første gang. Kim er læge og Klaus patient.
Foto: Ken Petersen

Regionsklinikken Langeland hedder den, og den skal betjene omkring 2000 langelændere fire år frem i tiden.

Dagens lægevikar, Kim Rønhof, er kritisk over for regionsklinikkerne. Han har selv tidligere haft egen praksis, og han frygter, at kvaliteten i sundhedsvæsnet falder, når den klassiske familielæge forsvinder.

- Sygdom er mere end bare fysisk sygdom. Der er også meget socialt i sygdommen. Der er meget psykologi i sygdommen, og der er det rigtig godt at kende lægen. Og når jeg kommer i en regionsklinik her, så møder jeg jo nogle patienter, som jeg aldrig har set før, fortæller Kim Rønhof.

Regionsklinikken Langeland er en mere permanent fortsættelse af den midlertidige lægeklinik i Havnegade, som Region Syddanmark har drevet siden september 2016.

Man har siden sommer sidste år forgæves forsøgt at tiltrække læger til Langeland, men det er ikke lykkedes, så nu tager regionen selv hånd om driften af klinikken, fordi man vurderer, at det er billigere selv at drive den end at sende driften i udbud.

Den næstbedste løsning
Tage Petersen (V), formand for Sundhedssamordningsudvalget, erkender, at det er den næstbedste løsning.

- Ja, der er ikke noget, der kan hamle op med den traditionelle familielæge. Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke har kunnet rekruttere en læge på almindelige vilkår. Men vi håber, at patienterne alligevel vil tage godt imod lægeklinikken og at de ikke mærker den store forskel, siger han.

Okay til nødløsning
Hos lægernes brancheorganisation PLO deler de Kim Rønhofs bekymring. De frygter, at permanente regionsklinikker helt vil erstatte den almindelige lægepraksis. 

Men er det ikke bedre, at man møder mange forskellige læger end slet ingen i yderområderne?

Det har du fuldstædig ret i. Det er også derfor, at jeg siger, at indtil der bliver nok praktiserende læger eller indtil vi gør det godt nok at blive praktiserende læge, så er det helt i orden, at regionerne forsøger med nogle nødløsninger og dække behovet. For selvfølgelig skal borgerne have en læge at komme til, fortæller Christian Freitag, der er formand i PLO.

Patienter flytter med
Lægehuset Havnegade er  bemandet af en fast sygeplejerske, en bioanalytiker, en lægesekretær og en fast lægevikar.

Borgere, der i dag er tilknyttet Lægehuset Havnegade, bliver automatisk en del af Regionsklinikken Langeland, og får tilsendt et nyt sundhedskort med det nye navn. 

 

Oversigt

    Oversigt