I det fynske folks tjeneste

Knæk Cancer: Livet efter kræften

21.729 fynboer lever med kræft, og inden for det næste år forventes yderligere 3284 fynboer at få stillet den frygtede diagnose. At leve med kræft er krævende både psykisk og fysisk, fortæller kræftpatient.

02:00

1 af 2

En ting er at have kræft og være syg. En anden ting er at skulle finde tilbage til sit liv efter at have overlevet sygdommen.

- Det er stadigvæk hårdt. Det er en dejlig kamp og ting tager meget længere tid. Ting jeg før brugte 10 minutter på skal jeg i dag bruge en time på, siger Charlotte Stærk.

Charlotte Stærk vil gerne sætte mere fokus på livet efter kræften. For selvom man er helbredt, kræver det meget både fysisk og psykisk at komme videre.

- Jeg havde regnet med at jeg skulle i arbejde, men det har jeg lige så stille måtte acceptere, at det kan jeg ikke, og det er svært, siger Charlotte Stærk.

Charlotte Stærk har haft kræft af flere omgange. Nu er hun erklæret rask og deltager gennem Svendborg Kommune i kurset Mit Liv, som hjælper tidligere kræftpatienter med at komme videre.

- Der vil være flere og flere i befolkningen, der overlever kræft, og det har en pris. Derfor er det vigtigt at sørge for at kvaliteten i genoptræningen bliver så god som mulig, siger Ulla Arlofelt, der er fysioterapeut i Mit Liv i Svendborg Kommune.

I dag døjer Charlotte Stærk stadig med følger efter kræftbehandlingen.

- Jeg føler mig rask, men der er nogle ting, der ikke er i orden. Men det sygdomsmæssige er kommet på afstand, men kampen er der stadig, siger den tidligere kræftpatient.

Charlotte Stærk har selv henvendt sig til TV2/Fyn i håbet om at sætte fokus på livet efter kræft.

- Inderst inde har man det måske ikke helt så godt, selvom man gerne vil give udtryk for at have det godt. Jeg savner den psykiske støtte i dagligdagen, siger hun.

Fælg Knæk Cancer på Twitter

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");